Marně hledáte nápady? Jak na kreativitu, vám poradí Walt Disney, král Hollywoodu | Absolvent.cz

Marně hledáte nápady? Jak na kreativitu, vám poradí Walt Disney, král Hollywoodu

Jeho animované filmy jsou známé po celém světě. Milují je děti i dospělí. Jeho Micky Mouse je první animovaná postavička, která má hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Dokázal využít nových technik a nápadů. Jeho příběhy byly perfektně promyšlené a pečlivě zpracované. Jak to dělal? Měl na to speciální techniku. Poznejte metodu Walta Disneye, která je dodnes používána pro kreativní koučování.

Sněhurka i sedm trpaslíků, každý dostal jednu sošku

Walt Disney byl vášnivým karikaturistou, umělcem a také velkým snílkem. Byl však především velmi úspěšným filmovým producentem a podnikatelem. Mickey Mouse je dodnes celosvětově nejpopulárnější kreslená postavička. Říká se, že vyjadřovala jeho osobnost, a také si ji Walt do roku 1946 sám daboval.

Postavil dva světově unikátní obrovské světy zábavy a snění. Disneyland v Kalifornii, a ještě větší Disneyword na Floridě. Disneyword má rozlohu jako San Francisko.

Když se vedení studia dozvědělo, že chce natočit celovečerní animovaný film o Sněhurce, označilo projekt za „Disneyho hloupost”, který zničí jeho společnost. Film Sněhurka a sedm trpaslíků získal v roce 1938, jako první animovaný film, Oscara (jednu velkou sošku a k tomu sedm malých).

Za své filmy nakonec dostal rekordních 26 Oscarů

Zdroj obrázku

Naslouchejte skřítkům ve vaší hlavě, můžou vám pomoct  

Možná to znáte. Napadne vás nějaká zajímavá myšlenka. V první chvíli se vám zdá úžasná, ale pak o ní začnete pochybovat. A co když to nepůjde zrealizovat? Třeba je to úplná blbost. Proč by se to mělo někomu líbit? Nakonec vás negativní myšlenky donutí, původně tak zajímavý nápad, zavrhnout.

Zdroj obrázku

Walt Disney se při přípravě svých příběhů setkával se stejným problémem, a protože potřeboval kreativitu svého týmu neustále rozvíjet, musel hledat způsoby, jak ji co nejefektivněji podporovat. Tak přišel na metodu, která možná stojí za jeho celosvětovým úspěchem.

Naši mysl při přemýšlení ovlivňuje současně několik úhlů pohledu. Walt věřil, že plynutí několika i protichůdných pohledů najednou brzdí kreativitu. V naší hlavě se podle něj střetávají především snílek, realista a kritik. Rozhodl se je tedy rozdělit. Ale ne pouze virtuálně. Vybavil a připravil tři místnosti, do kterých rozdělil svůj tým.

„Když o tom dokážeš snít, dokážeš to udělat.” (Walt Disney)

Do té první umístil své kreativní spolupracovníky, kteří směli pouze snít, a to o čemkoli. Vybavení místnosti bylo přizpůsobeno kreativnímu myšlení. Bylo tu vše povoleno. Cokoli snílky v této místnosti napadlo, bylo správně. Jak se jejich nápad zrealizuje a jestli to vůbec jde, nebyl jejich problém.

Snílek: „Chci, aby prase mělo křídla.“

Zdroj obrázku

„Všechny naše sny se mohou splnit – máme-li odvahu se jim věnovat.” (Walt Disney)

V další místnosti byl shromážděn tým jeho spolupracovníků, kteří měli nápad převést do reality. Rovněž zařízení a vybavení této místnosti bylo přizpůsobeno těm, kteří v ní pracovali, tedy realistům. Jejich úkolem nebylo dokázat, že nápad snílků nejde realizovat, ale cesta, jak to udělat, aby zrealizovat šel. Možná to nepůjde jedním způsobem, ale může existovat jiný, kterým to půjde.

Realista: „Naším úkolem je, aby prase létalo a mělo při tom křídla. Vymyslel jsem, že při použití prasete o hmotnosti do 70 kg lze využít kluzák XY. Ten by roztáhlo motorové letadlo a prase by pak létalo.“

Zdroj obrázku

„Dělat nemožné je vždycky legrace.” (Walt Disney)

Poslední Disneyho místnost byla pro kritiky. Jejich úkolem opět nebylo, pouze kritizovat, ale hledat reálná rizika neúspěchu. Dá se to vše stihnout? Kolik to bude stát? Proč a jaké kroky je potřeba dodržet při realizaci plánu? Na co si dát ještě pozor?

Kritik: „Jak ale zajistíme, aby prase na zemi za motorovým letadlem nabralo dostatečnou rychlost, když má malé nožičky. A jak zajistíme jeho bezpečné přistání?“

Zdroj

Zdroj

Hrajte svoji roli poctivě a stanete se králem kreativity

Základem této metody je rozdělit proces kreativity na tři fáze. Přísně oddělit jednotlivé styly myšlení od sebe, dodržovat přiřazenou roli a každému nechat dostatečný prostor pro vyjádření. Mezi místnostmi komunikují vždy jen dva. Snílek s realistou a realista s kritikem. Nemůže tak dojít k umlčení snílka negativním kritikem. Podstatným předpokladem je, že každý účastník procesu chce, aby byl projekt realizován.

Tato metoda se hodí pro jakékoli plánování v pracovním i osobním životě. Podpoří vaši tvořivost, dokážete s ní vidět věci v realitě, a přitom hledat neobvyklá řešení. A vůbec se nemusíte zavírat do jednotlivých místností. Stačí se na chvíli striktně držet jednotlivých rolí, a dát jim ve své mysli prostor.

Nevíte-li si rady, jak na kreativní a neobvyklé nápady, prostě jen na začátek popusťte uzdu své fantazii. Do reality je převeďte až potom.

 

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.