Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi zaměstnancem | Absolvent.cz

Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi zaměstnancem

Výuka jazyků je už dnes poměrně běžnou součástí školního systému, mnoho dětí začíná chodit na angličtinu již ve školce. Kvalita výuky je samozřejmě různá, shoda ale panuje na tom, že bez jazyků se v dnešním světě neobejdete. Znalost cizího jazyka vám určitě zlepší mozkové kapacity, rozšíří možnosti četby a usnadní dovolenou. Velmi významně ale může ovlivnit také vaše uplatnění na trhu práce – pomůže vám na každé pozici. Když se nad tím zamyslíme, tak by dnes už i každý vrátný měl umět alespoň trochu anglicky (či jinak), aby mohl ukázat kudy k výtahu a jak se dostat do té či oné kanceláře. Příliš mnoho jiných kvalifikací přitom tato pozice nevyžaduje. Mnoho firem pak dnes vzhledem k zahraničnímu majiteli funguje pouze v některém cizím jazyce, ve spoustě dalších musíte zpracovávat cizojazyčné dokumenty nebo číst odborné články.

Ať už tedy zvažujete jakoukoliv kariéru, studiem jazyků chybu neuděláte. Je také moudré si aktivně zajistit dobrou výuku. Na českých vysokých školách bohužel není vždy výuka nekvalitnější – a v takovém případě byste se měli pokusit si zajistit ještě nějaký další kurz. Pokud nemáte prostředky na kurz v jazykové škole, hledejte další možnosti, například výměnnou konverzaci se zahraničním studentem, konverzační kluby, promítání filmů v cizím jazyce. Můžete totiž být skvělí ve svém oboru, ale bez cizích jazyků si dnes kariéru nevybudujete.

Angličtina je v současnosti globálně užívaným jazykem v obchodě, politice, na sociálních sítích – její znalost by tedy měla být základ. Je ale dobré myslet i na další jazyk – právě ten vám může dát výhodu oproti ostatním zájemcům o pracovní pozici. Může to být francouzština (mimochodem jazyk často používaný v institucích EU společně s angličtinou), italština, němčina, španělština. Chybu určitě neuděláte ani s čínštinou či ruštinou vzhledem k objemu obchodu s Ruskem a Čínou. Kromě praktického využití jazyka může být pro potenciálního zaměstnavatele znalost jazyků také obecným indikátorem vaší snahy a inteligence.

V neposlední řadě vás na mnoha místech čeká za jazykovou znalost i finanční ohodnocení, protože každá jazyková znalost je pro firmu výhodou. Investice do kurzů se vám tedy pravděpodobně vrátí.

Nevíte, jaký jazyk si vybrat? Volba jazyka, kterému věnujete svůj čas a peníze, je někdy náročná a je nutné zvážit zamýšlenou kariéru, ale to, zda jste reálně schopni se daný jazyk naučit. Pokud nemáte konkrétní zájem mimo Evropu a nechcete se hrnout do kaligrafického písma, vybírejte právě z evropských jazyků. Pomoci vám může taky rozšíření zvažovaných jazyků, z hlediska počtu i z hlediska zemí, kde je daný jazyk jazykem úředním. Pomoci vám může následující tabulka: 

 

Ať už se ale rozhodnete pro jakýkoliv jazyk, zvyšujete tak šance na svoje pracovní uplatnění.

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.