Kam po střední škole | Absolvent.cz

Kam po střední škole

Na poslední ročník středních škol a středních odborných učilišť se těší asi málokterý student. Pro většinu školáků je to období naplněné životními rozhodnutími, přípravami na další vzdělávání, zkouškou z dospělosti, přijímacími testy nebo „konkurzy“ do zaměstnání. Hlava je přeplněná otázkami, na které se musí najít adekvátní odpověď. Škola nebo práce? Jestli škola, tak jaká škola? V čem jsem dobrý/á a co chci vlastně v životě dělat? Zábava skončila. Jak učinit správnou volbu a kam zajít za dobrou radou? To je otázka pro nás. Většina psychologů se shoduje na tom, že studenti středních škol nejsou dostatečně kompetentní k samostatnému rozhodování o svém dalším kariérním směřování. Tvrdí, že člověk, který se čerstvě vyklubal z puberty je neznalý vzdělávacího systému, nemá zkušenosti z pracovního trhu, charakterizuje ho nedostatečný stupeň sebepoznání a životní plány jsou pro něj abstraktním pojmem. Je tu však zázračný věkový milník 18 let, kdy si každý z nás začíná psát osud sám a ani rodič, ani psycholog, to nezmění.

MOŽNOSTI, KAM SE VYDAT

VYSOKÁ ŠKOLA

Studium na vysoké škole má mnoho výhod. Jedná se o takové „nárazníkové období“ před nástupem do práce. Nejen, že se během let na vejšce vybouříte a přejdou vás studentské roupy ze střední školy, ale především a hlavně, získáte čas a ujasníte si konkrétně, kde získaný titul uplatníte. To ale není vše! To nejlepší, co můžete během studia udělat je využít volný čas k budování kariéry. Mnoho společností nabízí lákavou pracovní stáž, kde získáte zkušenosti, cenné kontakty i možnou vyhlídku na pracovní příležitost. Po škole také choďte na brigádu, která se bude vyjímat v životopise. Vyděláte si nějakou korunu a vaše CV bude lahodit oku nejednoho zaměstnavatele. Školy také nabízí mnoho výměnných zahraničních stáží. Mezi nejznámější patří dozajista Erasmus. V neposlední řadě si kolem sebe vytvoříte partu lidí, která vám v dalších letech může výrazně pomoci, když budete potřebovat.

A k čemu je vlastně ten titul dobrý? Nikdy nevíte, kdy a kdo ho po vás bude při vzestupu po pracovní hierarchii firmy vyžadovat. Možná si na začátku řeknete „na tohle jsem studovat nemusel...“, ale pak vám vstoupí do cesty lákavá manažerská pozice a Ing., Mgr. nebo JUDr. před jménem se stane jedním velkým plus. Berte však na vědomí, že tam, kde se neinvestuje volno ve prospěch budování a rozvíjení sebe sama, ani titul nepomůže.

PRÁCE

Pokud pro vás byla už střední škola „utrpením“ nebo titul opravdu nepotřebujete, pak je práce „to pravé ořechové“. Vydat se na pracovní dráhu je ale také dřina. Za prvé, potrvá nějakou dobu, než práci ve vytouženém oboru získáte. Za druhé, budete „hozeni do vody“ bez předchozích profesních zkušeností. Obojí vyžaduje trpělivost a cílevědomost. Zabrouzdejte po internetu a zjistěte si, zda vaše vytyčená společnost nenabízí praxe a zapojte se do nich již během studia na střední škole. Kvalitně zpracované CV tu samozřejmě hraje prim. Pak je tu ještě poslední varianta, že nemáte na výběr a chcete/musíte se živit sami. I tady platí, „čím dříve se začnete zajímat o nabídky pozic a podmínky přijetí, tím lépe“.

JAZYKOVÁ ŠKOLA V ČR NEBO POBYT V ZAHRANIČÍ

Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem. Když prostě momentálně nevíte, co od života chcete a disponujete nějakým kapitálem, vyrazte za hranice nebo jen vylaďte případné nedostatky v jazykové škole.

Jazykové kurzy v České republice

Kurzů specializujících se na výuku jazyků jsou mraky a oddělit zrno od plev je těžší, než se zdá. Jestli jste se rozhodli pro tuto variantu, sepsali jsme pro vás základní otázky. Odpovědi vás nasměrují správným směrem. Například:

Jaký jazyk chci studovat?

• Chci studovat ve skupině (5-6 studentů) nebo individuálně?

• Budu docházet do školy nebo komunikovat přes skype?

• Jaký je cíl mého studia (jakékoliv zlepšení v psané i ústní formě nebo příprava na mezinárodní certifikát)?

• Jaké jsou reference absolventů kurzu?

• Požaduji českého nebo rodilého mluvčího?

• Kolik hodin/dní jsem ochoten studiu věnovat?

• Mohu si školu dovolit?

Pobyt v zahraničí

Nejlepší jazykovou průpravou je však „vhození do vody 2x“, tj. vycestovat za prací či studiem do zahraničí. Není třeba dodávat, že začátky jsou leckdy krušné. V případě, že za dobrodružstvím vyrazíte „on your own“, pak jste nuceni již od prvních minut komunikovat v daném jazyce – místním slangu, který jste dosud neznali. Primárně by si každý měl stanovit, zda bude v cílové zemi pracovat, navštěvovat školu nebo to rovnou zkombinuje. Od toho se dále odvíjí volba zprostředkovatelské agentury.

POBYT V ZAHRANIČÍ – AGENTURY

• Chci pracovat nebo studovat, případně obojí?

• Do jaké země vycestuji (v jakém jazyce se chci zlepšit)?

• Je požadovaný jazyk ve zvolené zemi jazykem oficiálním úředním?

• Na jak dlouho chci vyrazit?

• Chci studovat ve velké mezinárodní instituci nebo na menší škole?

• Jaká je kvalita a spektrum jazykových kurzů?

• Chci se vydat do většího rušného města nebo se bavit do menší destinace?

Tak jako je dobré se zorientovat v množství jazykových kurzů, tak na internetu najdete přehršel agentur nabízejících zahraniční pobyty „šité na míru“. Pamatujte, že profesionální agentura poskytuje své služby zdarma, jelikož je honorována přímo jazykovou školou v cílovém místě. Díky vzájemné spolupráci s ústavem agentury nabízí studium na škole za stejnou nebo dokonce nižší částku, než byste si vyjednali sami. Někteří šťastlivci mají dost odvahy na to, aby si svoji cestu zajistili sami. Klobouk dolů! A proč taky ne. Ubytování, letenky, víza, letištní transfery, cestovní pojištění, slevové karty, vrácení daní, atd., atd. To vše a mnoho dalšího čeká na každého, kdo se rozhodne zažít dobrodružství na vlastní pěst bez případné podpory ze strany agentury. Abyste se však mohli stát svým vlastním pánem, vše je zapotřebí zajistit již nějaký ten čas dopředu (3 měsíce a déle).

FAKTORY URČUJÍCÍ DALŠÍ SMĚŘOVÁNÍ

Rodina

„Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dlouho se Ti vedlo na zemi“, praví 4. Boží přikázání. Ačkoliv je plnoletost a následná zodpovědnost sama za sebe nezvratným krokem k samostatnosti, rodina a především rodiče by měli být důležitým článkem v rozhodovacím procesu o budoucí kariéře.

Kamarádi

Dnes má každý přátel dostatek. Bohužel, je důležité oddělit věrné kamarády z masa a kostí od skupiny přátel na sociálních sítích. Takový nerozlučný parťák je dobrý důvod například pro další společné působení na vysoké škole.

Podmínky studia na VŠ

Ještě jste na vážkách, zda se pokusit o titul nebo zkusit zaměstnání? Samy vzdělávací instituty mohou učinit rozhodnutí za vás. Je to časová náročnost, kombinace předmětů, šance na přijetí, místo studia a mnoho dalších podmínek ze strany vysoké školy, které je důležité brát v potaz při finální volbě.

Finanční možnosti

Bohužel i tady platí „bez peněz do hospody nelez“. Další studium něco stojí a není to málo. Až budete sedět u stolu s rodiči, surfovat po internetu nebo navštívíte poradenské centrum, nezapomeňte vzít v potaz i částku, kterou za další vzdělání zaplatíte. Měsíční výdaje za ubytování, dopravu, stravování, školné jsou dalším rozhodujícím faktorem při vaší volbě.

JAK SE SPRÁVNĚ ROZHODNOUT

Jak už bylo zmíněno, ne každý je na střední škole schopen učinit adekvátní volbu kariéry. Vzít život do vlastních rukou je ovšem součástí dospívání a nějak se rozhodnout musíte. Jak tedy správně postupovat, abyste na cestě za svými cíli nešlápli úplně vedle?

Silné a slabé stránky

Otázka na silné a slabé stránky je jeden z nejznámějších dotazů téměř u každého pohovoru. Zkuste si na ni také odpovědět. Ještě lepší by bylo, sepsat si vše na papír. Zamyslete se, v čem jste dobří, jaké jsou vaše schopnosti a dovednosti, co na vás vaše okolí oceňuje. Nebojte se určit i vlastní slabiny. Tím, že si slabé stránky uvědomíte a pojmenujete je, můžete s nimi lépe pracovat.

Zájmy a koníčky

Není nad to, když vás práce nebo škola baví a vaše dlouholetá záliba se stane hlavní náplní každého dne. Pokud se řadíte mezi takové šťastlivce, gratulujeme! Tady je výběr jasný!

Brigády a kroužky

Při rozhodování, kam dál a co se sebou je přínosné zvolit i metodu vylučovací, tj. vyřadit ze hry činnosti, které jste již zkusili a víte, že tudy cesta nevede. Chodili jste například na fotbal, ale nejste sportovní fanoušek? Fakulta tělesné výchovy a sportu – škrtnout! Chodili jste přes prázdniny na brigádu do lesa, ale cítíte se lépe ve městě? Myslivec z vás asi nebude.

Informace a internet

Když nevíš, hledej na Googlu. V dnešní době není problém najít si platové podmínky v různých oborech, trendy na trhu práce, statistiku úspěšnosti uplatnění vysokoškoláků v oboru a mimo něj, a mnoho dalších informací. Stačí se jen připojit a obětovat čas hledání. Nejlepší představu však získáte, když vysokou školu sami navštívíte v „den otevřených dveří“.

Kantoři

Působit jako učitel znamená, mimo jiné, znát své studenty a jejich rodinné zázemí. Za 4 roky strávené na střední škole si dokáže vytvořit představu o studijních i pracovních předpokladech kam by se měly vydat kroky jeho studentů a doporučit jim vhodnou kariérní dráhu.

Rodiče a kamarádi

Mít možnost pořádně se poradit s rodiči je nad zlato. Vždyť jsou to oni, kteří vás od prvních krůčků všemožně podporovali. Ti dva znají klady a zápory svých děti nejlépe. Ve čtyř a vícečlenných rodinách má často vliv i starší sourozenec – mentor a vzor. Nejen, že vás všichni znají jako své boty, zároveň vám mohou poskytnout upřímnou kritiku. Vždy však pro vaše dobro. 

Výchovně vzdělávací a poradenská centra

Pokud byste však chtěli využít všechny možnosti nebo přes všechny předchozí kroky prostě pořád nevíte, navštivte školního poradce. Jsou tu totiž pro vás! Doporučí vám, jak se správně rozhodnout, kde hledat, případně vám pomůžou s trápením, které může takové důležité rozhodování doprovázet.

Články ze stejné kategorie