Jsou vaše informace v bezpečí? Kyber útoky jako jedna z největších hrozeb, kterým čelí školy | Absolvent.cz

Jsou vaše informace v bezpečí? Kyber útoky jako jedna z největších hrozeb, kterým čelí školy

S kyber útokem se někdy setkala až pětina vzdělávacích institucí. Uchovávají citlivé údaje studentů i jiné interní informace, a přitom jsou pro hackery snadným cílem. Proti takovým útokům se školy velmi často ani neumí bránit. Proč si je ale hackeři vlastně vybírají?

Univerzity bývají lépe připraveny

Tak třeba lékařské záznamy dětí/studentů. Hackeři je prodávají na tzv. dark webu, kde je prodej takových údajů hodně lukrativním kšeftem.

Nejčastějšími typy útoků jsou malware a phishing.

„Útoky tohoto typu se zvýšily. Hackeři hledají každou příležitost, kterou mohou využít,“ potvrzuje Faith Parishová, ředitelka vzdělávání ve společnosti Ecclesiastica, která poskytuje pojištění vzdělávacím institucím.

Podle průzkumu této organizace až 20 % škol a univerzit čelilo hackerským útokům. Z průzkumu taky vyplynulo, že vysoké školy jsou na kyber útoky obecně lépe připraveny než základní nebo střední školy.

„Setkáváme se s obecným phishingem, kdy hackeři z lidí podvodnou cestou vymáhají informace. Například se zaměří na finančního ředitele a požádají ho o převod tisíců liber,“ říká Faith Parishová.

Podle jejích slov jsou kybernetické útoky jednou z největší hrozeb hlavně proto, že mají důsledky na ochranu dětí.

Tři americké (základní) školy se třeba nedávno setkaly s tím, že se záznamy ze školních kamer vysílaly na nejmenovaném americkém webu, který se školou vůbec nesouvisí.

Miliony ukradených osobních informací

A teď se vrátíme k dark webu, který jsme zmiňovali na začátku, jako k další ukázce nevybíravých praktik hackerů.

V roce 2017 se na něm objevily informace o prodeji osobních údajů milionů učitelů, žáků i rodičů, kteří používají aplikaci Edmodo, což je takový facebook pro školy. Jenom ve Velké Británii ji používá až dva miliony lidí.

„Základní školy se s takovými útoky nikdy předtím nepotýkaly. Proto ani nebyly vyškoleny v tom, jak se jim bránit. U soukromých škol může být kyber útok kritický v poškození pověsti,“ komentuje problematiku Stephen Burke, zakladatel a generální ředitel organizace Cyber Risk Aware.

Jen Persson, ředitelka kampaně Defend Digital Me, vyzvalo britské ministerstvo školství, aby školám vydalo pokyny, jak uchovávat údaje v bezpečí.

"Školy využívají cloudových služeb a outsourcují správu osobních dat žáků všem druhům třetích stran a aplikací, takže je těžké informace udržet v bezpečí," řekla.

V loňském roce sdružení nezávislých školských kvestorů (ISBA), které podporuje pracovníky vrcholového managementu ve více než 1000 školách, uvedlo, že otázka kybernetických útoků se stala víc než "izolovanou událostí".

O krok napřed

Vysoké poplatky a špatná on-line bezpečnost způsobují, že jsou soukromé školy pro podvodníky atraktivní. David Woodgate, výkonný ředitel společnosti ISBA, uvedl, že je znepokojený tím, že podvodníci byli vždy o krok napřed.

ISBA upozorňuje rodiče na nebezpečí počítačové kriminality a doporučuje jim volat finančnímu oddělení školy, aby zkontrolovalo podrobnosti o platbách.

"Školy jsou přímo zodpovědné za bezpečnost veškerých digitálních informací, které shromažďují a uchovávají. Vydáváme školám pokyny o ochraně dat, ale všechny školy, které mají jakékoli obavy, by se měly obrátit na svého poskytovatele IT služeb," říká.

Zdroj: The Telegraph

 

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.