Je lepší být lékařem nebo ekonomem? Vyberte si profesi budoucnosti | Absolvent.cz

Je lepší být lékařem nebo ekonomem? Vyberte si profesi budoucnosti

Víte, co bude dělat student, který vystuduje obor trávníkář, nebo ortoptika? A mají vůbec tyhle obory nějaké uplatnění v praxi? Problém najít si práci v oblasti, kterou vystudovali, mívají i absolventi mnohem běžnějších oborů. Zjistěte, ve kterých oborech lidé nechtějí pracovat a kterých je na trhu práce naopak nedostatek.

Zapište se na obor rostlinolékař

Na vysoké škole můžete studovat velmi bizarní obory. Třeba trávníkář, to je vysokoškolsky vzdělaný projektant technických a okrasných trávníků. Ortoptik je zase odborník v očním lékařství, který se zabývá výhradně léčením tupozrakosti a šilhání u dětí. Dokonce se z vás může stát doktor pro rostliny.

Podle statistik se však nejvíce maturantů zapisuje na ekonomické a technické obory vysokých škol. Mají však všichni uplatnění v praxi?

Kterým profesím jsme věrní a které opouštíme?

Více než polovina vysokoškoláků nakonec pracuje v úplně jiném oboru, než vystudovali. Mnoho z nich studuje obor, o kterém už předem ví, že v něm pracovat nechce. Čechů, kteří zdárně dokončí školu, ale hned po jejím ukončení se rozhodnou, že budou pracovat jinde, je podle provedených výzkumů až 18 %. Nejčastěji končívají mimo odvětví absolventi filozofických oborů, a až polovina ekonomů a strojařů. Nejčastějším důvodem, proč lidé mění své směřování je nenalezení uplatnění v oboru, který vystudovali. Ve výzkumu firmy Profesia.cz to uvedlo až 21 % absolventů.

Mnoho lidí studuje obor, ve kterém ani nechce pracovat.

Doktoři a lékárníci jsou naopak nejvíce věrní svému oboru vzdělání. Obecně lze říci, že nejstálejší jsou profese, na které jsou kladeny nejvyšší nároky. Mimo obor nejméně tedy končí lékaři, jejich pouze 8 %. Věrnými zůstávají také farmaceuti, lidé ze specializovaných technických oborů nebo pedagogové.

Nejméně nevěrníků mají lékaři.

Zaměstnavatelé to vidí zase jinak

Jaké profese jsou naopak pro rok 2018 v kurzu? Podle nabídky volných míst patří mezi profese, po kterých je u zaměstnavatelů nejvyšší poptávka, odborníci na účetnictví a finance. Firmám roste objem zakázek i celkový obrat a bez odborníků na finance to do budoucna nepůjde.

Standardní poptávka po „ajťácích” ani letos nepoleví. Programátorů a vývojářů je stále nedostatek a zaměstnavatelé si je doslova předcházejí. Ať už vysokými platy nebo třeba benefity ve formě 6 až 7 týdnů dovolené.

Odborníci na IT mají dnes prostě na růžích ustláno.

Doba přeje také obchodním zástupcům. Obchod je základem každé dobré firmy, proto bude do budoucna stále větší poptávka po lidech, kteří umějí prodávat.

Nezaměstnanost je historickém minimu a ekonomika roste. Jak tedy přilákat nové kvalitní pracovníky a pak si je i udržet? Do budoucna bude velká poptávka po HR specialistech, kteří budou umět získat a udržet kvalitní pracovníky.

Vypadá to, že mezi hlavní profese, o které bude v roce 2018 zájem, budou patřit také technické obory, nejčastěji strojaři a konstruktéři. Kvalitní odborníci odcházejí do důchodu a absolventů technických oborů mnoho není. Firmy je ale hledají a nabízí vysoké platy.  

Renovátor divočiny nebo upcyklátor, to jsou profese budoucnosti

Jaké profese budou in třeba v roce 2030? Kanadská stipendijní nadace CST spustila v roce 2015 projekt Inspired Minds, ve kterém zkoumala, jaké klimatické, technologické a demografické změny nás v nadcházejících 15 letech čekají. Se špetkou představivosti přišla se seznamem existujících i úplně nových profesí, které by se mohly – vzhledem k vývoji, který nás čeká – rychle rozšířit.

Mezi ty nejzajímavější patří například renovátor divočiny. Ten se bude snažit napravovat škody, které lidé napáchali během mnoha let v přírodě. Bude vysazovat nové rostliny, starat se o vývoj zvířat a obnovovat jejich přirozené prostředí.

Napravit škody na přírodě, to bude muset jednou také někdo udělat.

Nebo třeba tak zvaný upcyklátor. Jde o pracovníka, který se bude věnovat všudypřítomným odpadkům a bude vymýšlet, co s nimi. Například jak je recyklovat a využít k výrobě dalších předmětů.

Mezi velmi zajímavé profese z oblasti služeb, které nadace CST pro budoucí obyvatele vymyslela, patří třeba pracovník se názvem nostalgik. Půjde o člověka, který bude obnovovat vzpomínky lidí. Například tím, že jim navrhne zařízení bytu přesně podle období, které měli nejraději.

Chcete obnovit vzpomínky? Pozvěte si nostalgika.

Neméně zajímavá profese budou odborníci na jednoduchost. Půjde o odborníky na jednoduchost. Svět je čím dál složitější a v roce 2030 to bude pravděpodobně ještě horší. Hlavní pracovní náplní těchto odborníků bude pomáhat firmám zjednodušit jejich podnikání.

Studujte obory, které vás baví, ale nezapomínejte, že vás mají také uživit. Hledejte takové, které budou hlavně v budoucnosti cool.

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.