Jak zvládnout střední? | Absolvent.cz

Jak zvládnout střední?

Jak se dostat z prváku až k maturitě? Je možné vyzrát na známky a večer usínat spánkem klidným, bez nočních můr o možném zkoušení další den? Stačí svaťák na přípravu na maturitu?

K maturitě se musíte nejdřív dostat

Nejen na střední škole platí, že štěstí přeje připraveným a bez práce se jen těžko jí sladké koláče. Pusťte se do učení s vervou a berte ho jako příležitost, jak získat náskok pro další roky. Ať už mluvíme o vysoké škole nebo pracovním procesu - učení totiž nikdy nekončí. Zjistěte, jak bude probíhat známkování v jednotlivých pololetích. Kolik bude testů, zkoušení, prezentací a jakou mají váhu. Je možné si nějak opravit špatnou známku? Nebojte, nestane se z vás díky tomu nepopulární šprt. Budete jen vědět, kdy co čekat, a jak si ideálně rozložit studijní zátěž, aby vám z toho všeho nehráblo.

Kdo dřív mákne, má klidnější spaní

Budete mít několik prezentací a spoustu individuálních nebo skupinových prací? Splňte je co nejdřív. Na začátku pololetí není laťka nasazená spolužáky tak vysoko a pro vás bude jednodušší učitele oslnit svými prezentačními schopnostmi. Navíc nehrozí, že se kromě přípravy vaší prezentace budete muset věnovat i učení na namátkové zkoušení. Dokud se neprobere dostatek učební látky, není z čeho zkoušet. A ten pocit, když víte, že už máte jedničku v kapse a dál vás čeká “jen” příprava na testy a zkoušení, je k nezaplacení!

Práce navíc se vyplatí

Učitelé jsou také jen lidé a když vidí, že se od začátku snažíte, ale pak se vám jeden test nepovede nebo prostě a jednoduše nemáte buňky na konkrétní látku, přimhouří oči. Každý z nás má svou slabinu, pokud na ní ovšem pracujeme, naše okolí to zaznamená a náležitě ocení. Zkuste odevzdat co nejvíc dobrovolných aktivit, které budou stát trochu vašeho času - vrátí se vám to.  A rovnou ve větší míře, než byste čekali. Pokud navíc z daného předmětu maturujete, učitel vás před komisí nepotopí.

Extra tip! Víte, že častokrát jsou dobrovolné úkoly malým teaserem na testy a zkoušení? A to nejen klasické v hodině, ale i to maturitní.

Připravujte maturitní okruhy společně

Školní část maturitní zkoušky má na každé škole svá pravidla a předpoklady. Můžete se zeptat starších spolužáků, jestli už nemají jednotlivé okruhy vypracované. Určitě si je ale upravte podle sebe a pokud něčemu nerozumíte, poraďte se se svým vyučujícím. Ukážete mu, že se zajímáte o svoji budoucnost, že vám záleží na úspěchu u maturity a možná vám i díky tomu dá tip, na co se bude určitě ptát, pokud si vytáhnete zrovna tu otázku. To stojí za zvážení, co říkáte? :)

S přípravou začněte dávno před svaťákem. Existuje totiž takové nepsané pravidlo, že když přijde svaťák, přijde taky to nejpěknější počasí od začátku roku. Tak ať nemusíte ležet doma pod horou sešitů, celí vystresovaní, že nestíháte všechno projít, natož se to naučit.

Jenom formalita? Vážně?

Možná vám bude vaše okolí říkat, že není čeho se bát, že maturita je jen formalita. Inu, ano i ne. Jedná se o zkoušku, kterou je možné vcelku snadno projít, ale třeba taky naprosto vybouchnout. Přistupujte k ní proto s respektem, ale nepřehánějte to se stresem.

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.