JAK NEPODLEHNOUT TLAKU OKOLÍ | Absolvent.cz

JAK NEPODLEHNOUT TLAKU OKOLÍ

Slovo tlak. První, co nás pod tímto pojmem napadne je tlak krevní. Může být vysoký, nízký nebo v normě. Ať tak či onak, při jakékoliv odchylce od normálu nám při správném užívání pomohou léky. Pak je tu ovšem ještě ten druhý tlak - tlak okolí. Zažíváme ho dnes a denně již od raného dětství. Kde je pomyslná rovnováha mezi ambiciózností a nicneděláním? Jak mu čelit, aby výsledek nebyl kontraproduktivní? Bohužel i tady můžeme v horším případě sklouznout do spárů léčivých látek.

DŘÍVE A DNES

Pomineme-li všechny rozdíly dob před rokem 1989 a po něm, jedna zásadní změna nastala. Jen pro příklad. Zatímco naši rodiče chodili nakupovat do konzumu a vybírali mezi čerstvým a starším rohlíkem, my už volíme z množství supermarketů a nepřeberné šíře rohlíků od těch celozrnných až po bezlepkové. Ani nabídka letáků nám výběr neusnadňuje. Kde tedy nakupovat? Tam kde je bohatší sortiment nebo zboží v akci? Pokud se držíte zdravého životního stylu, řešíte i otázku rozdílu mezi bílým a tmavým pečivem, nebo dokonce jestli tmavé pečivo není dobarvené. Lidé dnes řeší mnoho otázek jenom ohledně jediného kusu potraviny. Tlak na nás je všudypřítomný. Někomu to vyhovuje, někomu ale ne.

Rodinné zázemí

Kde to všechno začíná? Musíme se vrátit až do období plenek. Již příroda totiž zajistila, že pro maminky a tatínky jsou jejich ratolesti prostě nejkrásnější, nejšikovnější a nejchytřejší. Jelikož si děti v takovém věku nejsou svými pány záleží na maminkách a tatíncích, jakým způsobem se tomuto pocitu poddají a jak tvrdě své ambice prosadí. Není pak výjimkou, že děti, studenti a absolventi často slýchávají obehrané fráze jako: "To dáš", "Když budeš chtít, dokážeš cokoliv", "Zvládli to všichni, zvládneš to taky", a mnoho dalších. Úspěch se tudíž stává samozřejmostí a zklamání se nepřipouští.

Pro zajímavost, z opačného hlediska se na tuto situaci dívá herec Jaroslav Dušek, který ve svých rozhovorech upozorňuje právě na neúměrný tlak na děti. Z umělcova vyjádření vyplívá, že děti přichází na svět zvídavé, nadšené a obdarované v různých oborech. Jakmile jsou však směřovány a nuceny jít směrem, kterým se vydat nechtěli (například biflování ve škole), jejich entuziasmus vyprchává, jiskra v oku uhasíná a možný talent se promarňuje.

Kde však najít pomyslný střed a kdo má právo určovat, zda je výchova úměrná nebo neúměrná? Právě vybudovaná silná osobnost v nás totiž dokáže s rozumem čelit nejen tlaku, ale hlavně přemíře rozhodování, které na ní čeká.

Média

Dokážete si představit život bez televize, rádia, internetu nebo časopisů? Většina populace stiskne tlačítko power na ovladači bezprostředně po příchodu domů, jen aby něco hrálo a necítili se sami. Ačkoliv by se zdálo, že s vývojem technologie bude divák přecházet na tablety, iphone a redukovat tak zdlouhavé reklamy, není tomu tak. Ze zajímavosti zkuste spočítat, kolikrát se za sledovací dobu přehraje na ploše reklamní set. Nejen z TV, ale i z rádií a internetu se neustále ozývá: "Kupte si tohle....", "Vy ještě nemáte tamto!?", "Slevy v obchodě POUZE DNES!". Média neustále ovlivňují lidská rozhodování, co dělat či ne, jak vypadat nebo nevypadat. Každý den se tak na obrazovce setkáváme s fyzickou dokonalostí ve formě krásných modelek, které předpovídají počasí na další den a mladých vypracovaných sportovců informujících o sportovních aktualitách, většina z nich je často bez předchozích profesních zkušeností. Výstup tedy zní, že mladí, štíhlí a vystylovaní jedinci jsou in. Jste i vy?

Jsou to bohužel i magazíny, které čtenářovi podprahově vsugerovávají, jak má vypadat a co má používat. Vy ještě nemáte ten nový krém? Opět další rozhodování, zda to či ono opravdu potřebujeme.

Sociální sítě

Facebook, YouTube, Instagram a Whatsapp. To je pořadí nejpoužívanějších sociálních sítí v ČR za rok 2018 ve věkové skupině 18-29 let. V roce 2019 je to však Instagram, který se atraktivitou dotáhl na vrchol. Tady všude lze skrze filtry a zakoupené lajky hledat iluzi a záleží jen na naší povaze a výchově, zda se jí poddáme a vtáhne nás do světa klamavého perfekcionalismu.

DOBRÝ DEN, JÁ JSEM STRES

Přehršel sortimentu, možností a nabídek ve všech oblastech je už nějakou dobu součástí naší novodobé vyspělé společnosti. Žijeme hekticky a je toho na nás moc. Často děláme rozhodnutí špatně, nikoliv z vlastního uvážení, ale pod tíhou přemíry informací ať z odvětví potravinářského, oděvního, bankovního, technologického, tak i školního a ze samotného kruhu rodinného. Vydržet takovou zátěž však není v silách každého z nás. Slabší jedinci často profesně i osobně vyhoří, upadají do těžkých depresí, sahají po medikamentech a v neposlední řadě ukončují svůj život předčasně.

Jak z toho kolotoče ven? Teď, babo raď!

Tlak okolí může vést k tragickým následkům.
(V Lukášově evangeliu 23,23.24 je popsán onen známý příběh Piláta: „Ale oni na něm s velkým křikem vymáhali, aby ho dal ukřižovat; a jejich křik se stále stupňoval. A tak se Pilát rozhodl jim vyhovět.“)

JAK Z TOHO VEN?

Celou situaci nejlépe vystihli američtí autoři Richard Thaler a Cass Sunstein v knize Šťouch: „I když je lidský mozek jistě úžasná věc, byl stvořen jen k určitým účelům, například jak najít potravu a přitom se nenechat sežrat. Účely, ke kterým stvořen nebyl, jsou například výběr dobrého penzijního spoření, omezení škodlivého znečištění, vyhýbání se tučné stravě a plánování na dlouhou dobu dopředu. Nyní se musíme každý den pro něco rozhodnout, dělat stovky voleb a dost často se rozhodneme špatně, což škodí nejen našim peněženkám, ale i našemu zdraví.“ Co tím chtěl básník říci? Ať už se nám to líbí nebo ne, člověk je evolučně stále potomkem opic a ne každý má potenciál stát se slavnou modelkou, úspěšným vizionářem, milionářem nebo miliardářem, jak se nám to okolí snaží vnutit. Nejčastější rady, které uslyšíte od těch "úspěšných" a lékařsky erudovaných zní:

Stanovte si priority - jsou to rodina, kariéra, peníze, děti nebo kamarádi?

Poslouchejte své tělo - v práci/škole a doma se ani nezastavíte? Zpomalte a naučte se naslouchat vlastnímu tělu, které často signalizuje, že není něco v pořádku.

Time management, cesta k úspěchu - napište a seřaďte si denní plán podle důležitosti na papír nebo do mobilu. Uvolníte si potřebnou kapacitu mozku a nebudete tolik pod tlakem.

Zapomeňte na to, že musíte být dokonalí - nikdo není dokonalý a ani nový krém nebo drahé hodinky to nenapraví. Naučte se žít s nedostatky. Pokud se naučíte pracovat se svými chybami, mohou se stát vaší výhodou.

Oddělujte práci a soukromí

ZASTAVTE SE A UROVNEJTE SI MYŠLENKY

Pokud se cítíte, že už dál nemůžete a chcete vyskočit z jedoucího rychlíku, zastavte! Navštivte například prarodiče na venkově nebo se jen tak toulejte v přírodě, v lese...posaďte se na pařez a utřiďte si v hlavě myšlenky. Opravdu potřebujete ten nový mobil se čtyřmi kamerami? Je ten obor, na který jste se přihlásili to pravé oddechové? Pokud nepomohla ani cesta z města, přejděte k variantě B. Nakupte potřebné a předem schválené potřeby pro onkologicky nemocné a navštivte oddělení v nejbližší nemocnici. To je totiž ta nejrychlejší a nejdrsnější cesta, jak se vrátit nohama na zem. Zároveň se jedná o adekvátní formu, jak pomoci lidem, kteří se nachází pod opravdovým tlakem. V pohodě se rozhodněte jen vy sami. Je to váš život a vaše volba.

Zdroj: www.i60.cz/clanek/detail/20993/jak-se-branit-tlaku-okoli

          www.bibletv.cz/tema/tlak-okoli

          www.pixabay.com 

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?