Jaderné elektrárny: Stabilní zdroje energie s minimálním dopadem na životní prostředí | Absolvent.cz

Jaderné elektrárny: Stabilní zdroje energie s minimálním dopadem na životní prostředí

Skupina ČEZ je jednou z deseti největších energetik v Evropě, jejíchž vizí je přinášet inovace pro řešení energetických potřeb a přispívat k vyšší kvalitě života. Každý rok nabízí tzv. „Letní univerzitu“ pro studenty technických oborů a zároveň otevírají desítky nových pozic pro absolventy napříč celou společností. Zuzana a Martin, kteří se momentálně školí na pozici operátora sekundárního okruhu na jaderné elektrárně, si s námi sedli a povyprávěli nám o tom, co všechno příprava pro toto nevšední zaměstnání obnáší.

Jaké je Vaše dosavadní vzdělání?


Martin: Z gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích jsem nastoupil na Fakultu strojní ČVUT na bakalářský obor Teoretický základ strojního inženýrství. Dále jsem pokračoval magisterským oborem Dopravní a transportní technika, který jsem ukončil státní závěrečnou zkouškou v roce 2021.

 

 

Zuzana: Vyštudovala som odbor automobilové a dopravné inžinierstvo na VUT v Brne.

 

 

Myslíte si, že je pro vaši pozici stěžejní vysokoškolské vzdělání?

Martin: V tuto chvíli se mi to těžko hodnotí, ale vzhledem ke komplexnosti školení si myslím, že není vysokoškolské vzdělání nutností. Dává ale člověku dobré návyky a větší šanci na úspěšné absolvování všech zkoušek a povinností.

 


Zuzana: Pre danú pozíciu je vysokoškolské vzdelanie určite výhodou, nakoľko sa už v základnej príprave na pozíciu operátora ráta so základným technickým prehľadom na úrovni vysokej školy a celá príprava, ktorá je pomerne náročná a intenzívna je určite ľahšie zvládnuteľná so znalosťami nadobudnutými počas štúdia na VŠ.


 

Jak jste se dostali k zaměstnání u společnosti ČEZ?

 

Martin: V roce 2019 jsem se přihlásil na Letní univerzitu na jaderné elektrárně Temelín, kterou ČEZ pravidelně pořádá. Pro účast na LU je nutné projít přes psychodiagnostiku, kde mi sdělili, že mám vhodný psychologický profil pro pozici OSO (operátor sekundárního okruhu). Během 14 dnů LU nám byla představena celá elektrárna Temelín, mimo jiné jsme měli přednášky od ředitele JE Temelín pana Krumla, ředitele divize Jaderná energetika pana Zronka i předsedkyně SÚJB paní Dany Drábové. 

Těchto 14 dní mě definitivně přesvědčilo k podpisu stipendijní smlouvy a následně nástupu do skupiny ČEZ.

 

Zuzana: Na rozdiel od väčšiny mojich kolegov som sa k ponuke nedostala cez Letnú univerzitu, ale priamo cez inzerát na stránkach ČEZu, na ktorý som narazila po skončení školy pri hľadaní ďalších možností uplatnenia.

 


 

Proč jste si vybrali právě práci v jaderné elektrárně?

 

Martin: V současné době považuji jaderné elektrárny za nejlepší zdroje elektrické energie, které jsou stabilní a mají minimálními dopady na životní prostředí.

 

Zuzana: Práca v jadrovej elektrárni je pre mňa lákavá hlavne tým, že je to výnimočné zariadenie s unikátnymi technológiami a miesto kde sa prelína množstvo zaujímavých technických oborov.

 

 

 

 

 

Zuzana Fraňová (27)


Pracuje v spoločnosti ČEZ na pozici operátora sekundárního okruhu v zácviku. Pochází z Banské Bystrice na Slovensku, ale už šestým rokem žije v Brně, kde nana VUT vystudovala obor Automobilové a dopravní inženýrství. Během vysoké školy pracovala téměř čtyři roky v oblasti vývoje turbodmýchadel ve společnosti Garrett Motion. V rámci stredoškolského studia absolvovala dvouletý mezinárodní IB Diploma program na Gymnáziu Jura Hronca v Bratislavě se zaměřením na technické předměty.

 

 


Co Vás na nabídce zaměstnání nejvíce zaujalo?

 

Martin: Mimo to, že si myslím, že práce na jaderné elektrárně přináší určitou prestiž, je nutné ještě před tím, než Vás nechají samostatně manipulovat na pozici OSO, absolvovat školení nazvané v ČEZu Beta. V praxi to znamená, že rok a půl strávíte studiem, kde se do nejmenších detailů naučíte, jak a proč jaderná elektrárna funguje. Jako operátor potom máte komplexní vhled do celé technologie a rozumíte všemu, co se kolem vás děje. To mě ve srovnání s jinými pracovními pozicemi velmi oslovilo.

 

Zuzana: Na ponuke ma najviac zaujalo to, že vďaka intenzívnym školeniam a príprave nadobudnem komplexný prehľad o fungovaní celej elektrárne a v prípade úspešného zvládnutia všetkých školení a skúšok dostanem možnosť ovládať jedninečné zariadenie.

 


Jak probíhá školení na pozici „Operátor sekundárního okruhu na jaderné elektrárně“?


Martin: Už jsem to nakousl v předchozí otázce. Školení probíhá v Brně, kde jsme s dalšími kolegy od pondělí do pátku a chodíme do výuky podobně jako ve škole. Velký rozdíl je ovšem v přístupu, kdy lektorům opravdu záleží na tom, aby vám předali potřebné informace s důrazem na jejich praktické využití. Tyto bloky budou postupně prokládány stážemi přímo na Temelíně, kde budou nabyté informace propojeny s konkrétní technologií.

 

 

Zuzana: Celá príprava trvá približne dva roky a jej prevažná väčšina prebieha vo výcvikovom stredisku v Brne. Tu prebieha výuka podobnou formou ako na vysokej škole vrátane skúšok, pričom jednotlivé predmety sú už viac zamerané na konkrétne aplikácie na jadrovej elektrárni. Okrem toho sú súčasťou výcviku aj stáže priamo na elektrárni a školenie na simulátore blokovej dozorne. Nakoniec je celá príprava ukončená štátnou skúškou.

 

 Jak vypadá běžný den na vaší pozici?

 

Martin: Vzhledem k tomu, že jsem v současné době v zácviku, se můj pracovní den podobá spíše školní docházce. Skládá se z 8 vyučovacích hodin rozdělených mezi 2-3 předměty a občas je nutné po skončení výuky chvilku věnovat zpracování probrané otázky ke zkouškám, nebo přípravě drobného úkolu na další den.

 


Zuzana: Môj bežný pracovný deň je momentálne veľmi podobný ako počas štúdia na vysokej škole. Väčšina predmetov prebieha formou prednášok a sú ukončené overovaním znalostí vo forme skúšok a zápočtov. Náplň môjho pracovného dňa sa ale podstatne zmení po úspešnom ukončení základnej prípravy a nástupe na pozíciu operátora, kedy budem celú svoju zmenu tráviť na blokovej dozorni spolu s operátorom primárneho okruhu a vedúcim reaktorového bloku, a z ktorej budem kontrolovať a riadiť chod zariadení sekundárneho okruhu.

 


Pro Zuzanu: Na této pozici vidíme spíše muže. Proč tomu tak podle Vás je?


Myslím si, že je to hlavne preto, že väčšina technických povolaní je ešte stále skôr doménou mužov. Počas môjho štúdia na vysokej škole ale bolo vidieť, že dievčatá stále viac prejavujú záujem o technické odbory a ich počet každým rokom stúpal. Ja verím, že tento trend bude pokračovať, a že postupne uvidíme aj viac žien na pozícií operátora. 

 

Martin Dvořák (24)

Budoucí Operátor sekundárního okruhu na jaderné elektrárně Temelín, kam nastoupil po absolvování strojní fakulty na ČVUT v Praze. V současnosti bude jeho pracovní náplní ještě nějakou dobu přípravné školení na firemním školícím středisku v Brně.

 

 

Co pro vás dosud bylo největší výzvou?

 

Martin: Do současné doby to bylo pravděpodobně napsání diplomové práce a dokončení vysoké školy. Uvidíme, jaké výzvy stojí přede mnou v této nové kapitole.

 

Zuzana: Nakoľko na pozícií ešte nie som veľmi dlho a stále som v procese základnej prípravy, tak najväčšou výzvou doteraz bolo asi úspešné absolvovanie výberového procesu na pozíciu operátora, ktorý pozostáva z komplexných psychodiagnostických testov, pohovoru a previerky NBÚ na citlivé činnosti.

 


Čeho byste v budoucnu v rámci společnosti ČEZ jako operátoři rádi dosáhli?


Martin: Vzhledem k již zmiňovanému školení a získaným znalostem, se každému, kdo nastoupí na pozici OSO otevírá velké množství možností v rámci společnosti ČEZ. V bližší budoucnosti mohu říct, že bych rád postoupil v rámci blokové dozorny na pozici operátora primárního okruhu a s dalšími predikcemi bych raději počkal na později.

 

Zuzana: Zatiaľ ma ešte čaká pomerne dlhá cesta a momentálne je mojim cieľom hlavne úspešné zvládnutie základnej prípravy a štátnych skúšok, aby som bola dôkladne pripravená samostatne slúžiť na blokovej dozorni ako operátor sekundárneho okruhu.

 

Doporučili byste práci u skupiny ČEZ absolventům SŠ?

Martin: Rozhodně skupinu ČEZ považuji za velmi dobrého zaměstnavatele, který poskytuje v porovnání s jinými obory velkou stabilitu a jistotu, proto ho s ohledem na širokou škálu nabízených pracovních pozic lze doporučit téměř každému.

Zuzana: Myslím si, že ČEZ ponúka veľa zaujímavých pozícií nielen pre absolventov VŠ, ale aj pre absolventov SŠ, ktorý tu môžu získať užitočnú prax a skúsenosti v oblasti energetiky.

 

Články ze stejné kategorie