Holky v IT světě | Absolvent.cz

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.

Vstoupit od světa informačních technologií se může zdát jako složitý úkol, opak je ale pravdou. V posledních letech se nejen v České republice rozmohly organizace pořádající kurzy, které svým účastníkům (ve stále větší míře dívkám a ženám) představují nuly a jedničky. A podobné kurzy jsou čím dál častěji určeny i studentkám středních a základních škol. Pozdější vysokoškolské studium informatiky je díky tomu snadnější. I proto se české univerzity spojují s organizátory podobných akcí a společnými silami se snaží vzbudit zájem o technický obor i mezi dívkami.

„Na Fakultě informačních technologií aktuálně studuje v průměru 15 % dívek. Fakulta nabízí vzdělání i úplným začátečníkům, ze kterých se po absolvování studia stanou IT odborníci,“ říká proděkan pro vnější vztahy doc. Josef Kolář z Fakulty informačních technologií ČVUT. I proto se ČVUT v Praze spojio s organizací Czechitas, která během letních měsíců připravuje Letní školu IT. Cílem akce je ukázat právě středoškolačkám, že studium informatiky na vysokých školách může být pro dívky zábavné a že to není pouze svět jedniček a nul.

„Už dávno neplatí, že svět IT je pouze mužskou doménou. Přesto si spousta žen v tomto oboru nevěří. Proto chceme, aby dívky poznaly, že IT není jen o programování a právě naše Letní škola jim má ukázat, že IT je obor, který jim může nabídnout zajímavé uplatnění. Dívky se vůbec nemusí bát přihlásit na IT obory, i když je od toho například okolí odrazuje,” říká Tereza Nedjalková, Tech & Education Specialist.

Dívky se v rámci letní školy setkají se základy programování (IoT, CSS, JavaScript, HTML), robotikou a vektorovou grafikou. Po intenzivních čtyřech dnech vzdělávání čeká účastnice závěrečný celodenní hackathon, během kterého budou pracovat na vlastních projektech. Mimo jiné si také vyzkouší práci v laboratořích Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze, kde se potkají například s humanoidními roboty. A nebo navštíví Laboratoř zpracování obrazu, kde se mimo jiné dozví, jak fungují termokamery. „Jsme rádi, že se Letní škola IT pro dívky koná právě na naší fakultě. I díky této akci mnoho dívek zjistí, že v IT leží jejich budoucnost, a podají si k nám přihlášku," doplňuje proděkan Kolář.

Stále si nejste jisti proč se vrhat do vod IT? „IT dnes hraje významnou roli i pro firmy na první pohled nespojované s informačními technologiemi, protože jsou to právě informační technologie, které dokáží realizovat naše nápady na efektivnější výrobu, marketing, či předvídání budoucího vývoje trhu." tak objasnila důležitost IT oboru Barbora Buhnová, spoluzakladatelka Czechitas, pro EkonTech.cz.

Je tedy nejvyšší čas pustit se do světa (nejn) jedniček a nul! 

Zdroj: Czechitas
 

Články ze stejné kategorie

Jak zvládnout střední?

Jak se dostat z prváku až k maturitě? Je možné vyzrát na známky a večer usínat spánkem klidným, bez nočních můr o možném zkoušení další den? Stačí svaťák na přípravu na maturitu?