Firma, která platí svým zaměstnancům za spánek | Absolvent.cz

Firma, která platí svým zaměstnancům za spánek

Společnost Aetna, zabývající se pojišťovnictvím, se rozhodla podpořit efektivní výkon svých zaměstnanců. Zaplatí jim za to, když se v noci dobře vyspí. Poctivým spáčům pak přistane na účtu až 300 dolarů ročně.

Americká společnost se rozhodla jít do boje se spánkovou deprivací svých zaměstnanců vskutku originálním způsobem. Zavedla schéma, kdy své pracovníky odměňuje za každou noc, kdy prospí alespoň sedm hodin. Slibuje si od toho vyšší výkonnost a lepší pracovní výsledky.

V praxi to funguje tak, že za každých 20 nocí, kdy zaměstnanec zamhouří oko na minimálně na sedm hodin, si vydělá navíc ke svému platu 25 dolarů. Za rok pak může dosáhnout na částku až 300 dolarů. Svůj spánek si zaměstnanci měří manuálně – nikdo je nekontroluje, předpokládá se, že budou v tomto ohledu poctiví.

Zaměstnanci vyspaní do růžova

Kay Mooney, vedoucí oddělení benefitů společnosti Aetna tvrdí, že spánek je “jeden z více ukazatelů zdravého životního stylu, který doporučujeme svým zaměstnancům zaznamenávat“. Kromě toho firma finančně podporuje i pravidelný pohyb. Dodává, že společnost takto funguje vlastně jako „živoucí laboratoř“, kde se zkoumají dopady tohoto experimentu.

Společnost v rámci tohoto netradičního firemního benefitu vychází ze závěru mnoha vědeckých studií. Podle nich dlouhodobý nedostatek spánku významně snižuje efektivitu práce. V USA je průměrný zaměstnanec po 11,3 pracovních dní ročně neproduktivní – a to právě kvůli spánkové deprivaci. Firmy tak přicházejí až o 12 280 dolarů. (Více o studii zde.) Jiná studie zase tvrdí, že lidé, kteří spí méně než 6 hodin denně, jsou až 4krát více náchylní k nemocem, než ti, kteří spánku holdují alespoň 7 hodin.

Spánkem k úspěchu

Zakladatelka a šéfka zpravodajského webu Huffington Post, Arianna Huffingtonová, se aktivně snaží přesvědčit další business lídry, aby spánek nepodceňovali. Sama totiž spala pouhé tři hodiny denně, až jednoho dne v kanceláři omdlela vyčerpáním.

Slečna Huffingtonová, která byla zvyklá pracovat 18 hodin denně, se probrala se zlomenou čelistí a tržnou ranou na čele. Uvědomila si, že celou dobu vnímala úspěch z velmi chybného úhlu pohledu. Teď už ví, že kariéra se dá vybudovat i bez vyčerpání a zdravotních problémů. Nyní se snaží spát alespoň 8 hodin denně, do ložnice si nechala namontovat tmavé závěsy a všechny digitální zařízení sem mají vstup zakázán.

Tvrdí, že tato lekce změnila její život a navíc se v práci cítí mnohem výkonnější. Na téma důležitosti spánku dokonce sepsala knihu The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Night at a Time, která se krátce po vydání stala bestsellerem.

Jaké jsou další příběhy úspěšných lidí, kterým život změnila zkušenost se spánkovou deprivací? Přečtěte si celý článek na http://www.bbc.com/news/business-36641119.

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?