Erasmus: na zkušenou na zahraniční univerzitě | Absolvent.cz

Erasmus: na zkušenou na zahraniční univerzitě

Program Erasmus je zřejmě nejznámějším programem studentské mobility v Evropě. Zdaleka není jediný – do zahraničí můžete vyjet během studia i díky dalším programům a mezivládním dohodám (mnoho vlád rádo podporuje mladé lidi v tom, aby se učili jejich jazyk a poznávali jejich kulturu). Svým rozsahem se však pojem Erasmus stal v podstatě synonymem studijního pobytu v zahraničí.

Program byl zřízen v roce 1987. Součástí programu, od roku 2014 zvaného Erasmus+, jsou nejen studijní pobyty na zahraničních univerzitách, ale také pracovní stáže pro studenty, pobyty pro vysokoškolské profesory a také studijní programy Erasmus Mundus. Za třicet let trvání programu jím prošlo přes 3,5 milionu studentů. V současnosti se programu účastní 34 zemí – kromě 28 členských států EU jsou to také Turecko, Makedonie, Lichtenštejnsko, Norsko a Island. Délka studijních pobytů je od 3 do 12 měsíců. 

Erasmus Mundus

Erasmus Mundus je specifická část programu Erasmus, která funguje od roku 2004. Jeho hlavní součástí jsou tzv. sdílené studijní programy (Erasmus Mundus Joint Programmes) na úrovni magisterského a doktorského studia. Tyto studijní programy jsou organizované konsorcii univerzit a každý ze studijních programů probíhá na dvou a více univerzitách, mezi kterými se student v rámci studia přesunuje. Po skončení programu pak student obdrží diplom ze všech univerzit, kde studoval. 

Kam vyjet a kolik to bude stát

Erasmus funguje na základě meziuniverzitních dohod – vyjet tedy můžete na univerzitu, s kterou má vaše fakulta (případně katedra) takovou smlouvu uzavřenou. Každá škola má seznamy dohod k dispozici na svých stránkách. Pokud svoji vysněnou univerzitu v seznamu nenajdete, nemusíte zoufat – jste-li aktivní a dostatečně zarputilí, můžete i novou dohodu vyjednat. Inspirací, kam vyjet, může být například článek na stránkách Institution of Mechanical Engineers Top 10 Engineering and Technology Universities in Europe.

Výše stipendia se liší podle země původu a cílové země. Průměrné stipendium bylo v akademickém roce 2013/2014 274 € na měsíc. Studenti aktuálně vyjíždějící z Česka se mohou těšit na stipendium ve výši až 650 €. To je pěkná suma, je ale nutné myslet na to, kam jedete – v mnoha zemích (a větších městech) si za tuto částku tak tak pronajmete pokoj. Vždy je nutné počítat s tím, že se bez vlastních zdrojů neobejdete. Mezi náklady musíte určitě započítat nájem, dopravu na místo a zase domů, dopravu v místě (zejména ve větších městech, kde pěšky do školy nedojdete), jídlo, učebnice, v zemích mimo EU zdravotní pojištění. Možné náklady (zejména nájem a dopravu) je dobré si zjistit už před tím, než se na pobyt přihlásíte – můžete je porovnat s výší stipendia a hned tedy vědět, kolik vás bude pobyt stát z vlastní kapsy.

A proč se tedy do něčeho takového vrhat?

Pobyt v zahraničí je sám o sobě obohacující – naučíte se cizí jazyk, poznáte nové lidi, nové zvyky. Vystoupíte z komfortní zóny svého města, univerzity, kterou znáte, oblíbeného studentského klubu, a naučíte se fungovat ve zcela novém prostředí. Někdy se budete muset naučit, jak vystačit se stipendiem, které nestačí na náklady, nebo si hledat bydlení ve městě, které vůbec neznáte. Buď si nové prostředí zamilujete a adaptujete do svého života nové návyky, stravu apod. nebo ne. Je totiž docela dobře možné, že se vám v zahraničí nebo v konkrétním městě líbit nebude. Není to ale ten nejlepší způsob, jak zjistit, na čem nám skutečně záleží? I student, který se po semestru s úlevou vrátí domů s tím, že chce žít vždy a jedině ve své rodné zemi či rodném městě, je velmi výrazně obohacen. A na rozdíl od mnoha internetových anonymních komentátorů ví, proč má českou kulturu rád a také jak těžký může být život v zahraničí.

Užitečné odkazy

 

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.