Dress Code: Co takhle na naháče? | Absolvent.cz

Dress Code: Co takhle na naháče?

„Nikdy nezapomenu, jak jsem poprvé seděl nahý, stehno ke stehnu, na dřevěné lavičce v sauně se svým šéfem,“ líčí Lennox Morrison ve svém článku. Zkušenost, kterou si většina z nás nejspíš nechce ani představovat, natož zažít. Jenže, jak se to vlastně stane, že se ocitnete vedle svého šéfa… tak, jak vás pánbůh stvořil?

„Byl to první týden v novém zaměstnání v blízkosti německého Heidelbergu,“ píše Morrison. Jak uvádí, je ze Skotska, kde socializace po práci znamená jít pít do hospody.

Obchodní schůzka v sauně? Proč ne

V Německu, Holandsku nebo Finsku není neobvyklé, že si po práci zajdete s kolegy do sauny. Ve Finsku je navíc úplně přirozené, že zahlédnete svého šéfa v rouše Adamově. Nebo Evině, když na to přijde. Morrison svou nahatou zkušenost označuje za seismický kulturní šok.

„Finsko je docela rovná země. Nemáme přísné společenské třídy,“ říká Katarina Styrman, generální ředitelka Finské saunologické společnosti v Helsinkách.

„Je zcela normální jít do sauny se svým šéfem. Je to místo, kde byste měli zapomenout na tituly a platy."

V tomto severském národě o téměř 5,5 milionu obyvatel připadá asi jedna sauna na každé dva lidi. Většina finských firem má vlastní saunu.

Kdybyste tam do sauny vstoupili v ručníku nebo plavkách, lidé by se na vás dívali divně. A nějaké to pivečko po pracovním dni není ve finské sauně problém. Vlastně je to tam úplně normální.

Narozdíl od Německa, kde jsou sauny pro muže i ženy společné, ve Finsku tradice hovoří jinak. Muži a ženy tam navštěvují saunu zvlášť. Výjimku tvoří lidé z rodinného kruhu.

Finn Tommi Uitto, senior viceprezident globálního prodeje produktů, mobilních sítí a telekomunikací ve společnosti Nokia, vysvětluje:

„V sauně neexistují žádná ega. Jste tu jenom vy, vaše myšlenky a slova. Totéž platí pro druhého člověka.“

Nokia má vlastní saunu v každé ze svých tří finských poboček.

„Je to dáno tím, že všichni Finové, kteří žádají o zaměstnání ve finské společnosti, očekávají, že tam bude sauna,“ říká Uitto.

Dříve byly sauny ve Finsku využívány také k obchodním schůzkám. V posledních letech už ale sauny nejsou tak podstatné. Jak říká Uitto, částečně proto, že se finské firmy staly globálnějšími. Také proto, že muži a ženy navštěvují saunu zvlášť, což pro mnohé (čti pro pány) není spravedlivý způsob vedení obchodních jednání.

"Zdá se mi, že není správné rozdělit tým do dvou," říká Uitto.

Rozdílné zvyky

Ačkoliv jsou sauny populární i v jiných severských zemích, jako je Švédsko, Rusko a Nizozemsko, zvyky a etiketa se liší.

Jan Feller, zástupce generálního ředitele německo-finské obchodní komory v Helsinkách, pracoval v obou zemích – ve Finsku i Německu. Říká, že zatímco Finové vnímají návštěvu sauny jako příležitost pro socializaci, v Německu je to spíše o zdraví a pohodě.

Ve Finsku si návštěvníci sauny kontrolují její teplotu sami, ale v Německu od toho bývá saunový mistr.

„Jen fakt, že jsou na zdi v německé sauně napsaná nějaká pravidla, je něco, čemu se Finové smějí,“ říká Feller.

V Německu byste navíc neočekávali, že na svém pracovišti budete mít k dispozici saunu.

Zdroj: BBC

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.