Co vědět o maturitě | Absolvent.cz

Co vědět o maturitě

Maturita. Okamžik v životě, který ovlivní kariéru každého studenta střední školy. Několik dní, během kterých dojde k završení mnoha let zasvěcených studiu. Od této chvíle můžete ve formulářích zaškrtávat kolonku „ukončené středoškolské vzdělání“ a v životopise se bude vyjímat „s maturitou“. Takový význam má zkouška dospělosti.

Na vysvětlenou, maturita má se zkouškou dospělosti pramálo společného. Kde se to tedy vzalo? Za zkouškou dospělosti bychom museli cestovat v čase až do starověku, kdy lidé provozovali „rituály přechodu“. Jednalo se o akt dospívání převážně pro muže kolem 20. roku, který byl veřejností podporován a zahrnoval náročné fyzické i psychické vypětí a několikadenní izolaci (takový odvar dnešního „svaťáku“). Jedinci, kteří zkouškou úspěšně prošli byli připraveni do života a přijati komunitou, v niž se směli podílet na organizaci. Rozdíl je tedy patrný, jelikož složená maturita je jen jeden z mnoha rituálů zkoušky dospělosti.

STRUČNÁ HISTORIE

Samotný počátek vývoje maturity sahá až do Rakouska kolem roku 1849, kdy došlo k restrukturalizaci středního školství a k zavedení maturity (Exner-Bonitzovy reformy). V tom samém roce udělala první krůčky i v českých zemích. Od té doby změnila maturita mnohokrát podobu. Za samotnou státní maturitou, jak ji známe dnes, nemusíte chodit daleko. Na konci devadesátých let vznikl pilotní program Sonda maturant, kterého se zúčastnilo 80 000 studentů. Testovány byly obecné studijní předpoklady, český jazyk, cizí jazyky (Aj, Nj) a matematika. Přes 10 let trvalo ministrům zavedení státní maturity. Nakonec se tak stalo v roce 2011.

PŘÍPRAVA

Na měsíc květen připadá nejen 1. máj a Svátek práce, ale také svatý týden lidově „svaťák“. Bavíme se tu o 7 spásných dnech před maturitní zkouškou, v kterých mají žáci volno – prostor dohnat učivo a doladit nedostatky. Máte fotografickou paměť? Pak vám svatý týden postačí k brilantním výkonům před zkušební komisí. Pokud vám tato výhoda nebyla nadělena, nečekejte, že vám všechny maturitní otázky naskáčou do hlavy během jediného týdne. Jenom Chuck Norris se stihne dokonale naučit všechny otázky za tak krátký časový úsek. „Biflování“ informací nemusí být vše. Dnešní student má i další možnosti, jak se na den D připravit, a to i psychicky. Stačí pár minut hledání na internetu. Najdete zde ke stažení ostré verze testů státní maturity uplynulých let a vzorové testy Cermatu. Svědomitý maturant má v mžiku představu, co ho čeká a nemine. Pokud jste ale svědomitější než svědomitý student, přihlaste se na přípravný kurz k maturitě.

PRŮBĚH MATURITY

Jak bylo zmíněno, vše se v čase vyvíjí a zvlášť u maturitních zkoušek platí, že co bylo loni, nemusí platit letos. Aktuálně (2019/2020) se zkouška skládá ze dvou částí – společné (státní) a profilové (školní). Student, který chce vyhrát maturitní bitvu musí úspěšně složit povinné zkoušky z obou částí.

Společná část

Součástí společné (státní) části maturity je výhradně vyplňování testů a psaní slohových prací. Předmětem, kterému se nevyhnete a přes který nejede vlak, je český jazyk a literatura. Skládá se z didaktického testu a písemné slohové práce, které se píší již na začátku dubna. Potom vše dostává do pomyslných rukou Cermat (státní organizace řídící maturitu, připravuje zadání), který vaše dílo, současně se slohovou prací z cizího jazyka, centrálně vyhodnotí. Pokud je vám bližší matematika, připravte se pouze na test. Z cizích jazyků můžete do společné části maturity vybírat z angličtiny, němčiny, španělštiny, francouzštiny a ruštiny. Třeba ale šprechtíte jiným jazykem (polsky, italsky, čínsky atd.) a rádi byste ho zvolili do povinné/nepovinné části. Bingo! Ale má to malý zádrhel. Zvolený jazyk se musí vyučovat na škole.

Profilová část

Dále vás čeká školní (profilová) část maturity, ve které student prezentuje své vědomosti již verbálně formou ústní zkoušky z češtiny, případně i angličtiny (pokud si ji zvolil). Cermat, jako řídící orgán, vstupuje i tady v podstatné míře do děje, jelikož připravuje zadání. Vše ostatní je v pravomoci školy. Ta musí vypsat 2-3 zkoušky z jiných předmětů a může doplnit maturitu i praktickou zkouškou (uplatnění na odborných školách). Často se setkáte i s obhajobou maturitní práce, jak jsme na to zvyklí na vysokých školách.

SPOLEČNÁ ČÁST

  • 2 povinné zkoušky: 1. český jazyk a literatura, 2. cizí jazyk nebo matematika
  • maximálně 2 nepovinné zkoušky: z nabídky: cizí jazyk, matematika

PROFILOVÁ ČÁST

  • 2–3 povinné zkoušky
  • stanovuje RVP (rámcový vzdělávací program)/ředitel školy
  • maximálně 2 nepovinné zkoušky
  • nabídku stanovuje ředitel školy 

ZKOUŠKA ZE SLUŠNÉHO CHOVÁNÍ

Maturita není jen o ukázce nabytých vědomostí, ale i o prezentaci vlastní osoby. Maturanti se dostávají pod drobnohled zkoušejících již od překročení prahu učebny. Každá maturitní komise jistě ocení formální oděv, který vyjadřuje výjimečnost události a úctu k přítomným kantorům. Okamžitě tedy zapomeňte na rifle. Pánové získají sympatie v dobře padnoucím obleku, vyžehlené košili a společenské obuvi, dámy získají plusové body v šatech po kolena v tlumenějších tónech, elegantních kalhotách s halenkou a v lodičkách na nízkém podpatku. Při stresových situacích se rády objevují koláče potu v podpaží, tak si nezapomeňte přibalit deodorant a nevtíravý parfém. A pozor na make-up! Výrazné líčení ala Marfuša nedělá dobrotu. Pozdravil? Proč kouká jako bubák? A co ten výstřih...to vše ovlivňuje maturitní komisi. Že si na den D koupíte nové šaty od Versace neznamená, že máte vyhráno. Oblečte si především přiměřený úsměv a zdravě sebevědomé chování, které dotváří vaši osobnost. Nepozdravit znamená nesložit pomyslnou zkoušku ze slušného chování! Všichni si uvědomují, že jste pod tlakem. Ovšem i u maturity je zapotřebí držet se pravidel etikety.

„Zkouška dospělosti“ je jistojistě velký nápor na nervovou soustavu a způsobuje obrovský stres. Je bezesporu důležitým milníkem v životě studenta, ale moudrý člověk by slušně řečeno dodal: „Když nejde o život, nejde o nic“. Vytvořte si plán učiva, průběžně se připravujte a u maturity ze sebe vydejte maximum. Dobré výsledky se určitě dostaví.

JAK BÝT EFEKTIVNÍ O SVAŤÁKU

  • vytvořte si plán (rozdělení otázek do dnů, přestávky, aktivity, jídlo, spánek)
  • choďte na vzduch a sportujte
  • pozor na internet (čerpejte pouze z ověřených zdrojů a zapomeňte na Wikipedii)
  • nechte se vyzkoušet (zjistíte, zda jste schopni mluvit souvisle 15 minut)
  • zapomeňte na sociální sítě

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.