Co se děje s vaším CV po odeslání firmě? | Absolvent.cz

Co se děje s vaším CV po odeslání firmě?

Poslali jste svůj životopis do firmy, která obsazuje vaše vysněné místo a zatím vám nepřišla žádná odpověď? Neztrácejte hlavu. Většinou nějakou dobu trvá, než se personalisté dostanou k posouzení toho vašeho. Ve velkých firmách musí odborníci denně projít stovky CV. Jak takové třídění probíhá?

Rychlé skenování

Ve velkém množství CV, která se denně nashromáždí, nelze důkladně pročítat každý životopis. Nejrychlejší je skenování očima. Personalisté hledají pouze to, co je zajímá. Výrazy, které jsou pro ně důležité. Jsou to především vaše dovednosti a speciální zaměření. V tuto chvíli také ocení, když je dokument dobře strukturovaný.

Nelítostné vyřazování

Při prvotním třídění se vyřadí všechna nevyhovující CV. Která to můžou být? Třeba ta, která obsahují gramatické chyby. Dále se vyřadí všechna nerelevantní. Což znamená, že nesplňují určité požadavky. Co si pod tím představit? Třeba to, že firma nepřijme čerstvého absolventa jako manažera nebo naopak inženýra s letitou praxí do skladu. 

Na co se dívá Joana Galuszka, HR Representative ve společnosti Sanmina Czech Republic?  „V životopise je pro nás důležitá zejména praxe. Pokud kandidát žádnou zkušenost nemá, díváme se na vzdělání a celkovou relevanci uchazeče k vypsané pozici. Posuzují se i hrubky a také, jakým stylem je životopis napsaný, vše záleží na dané pozici. Na nižší pozici odpustíme i nějakou chybu, ale u vysokoškoláka je to nepřípustné.“

Co může pomoct prvním sítem projít?

Pokud je z životopisu patrné, že máte potřebnou praxi i vzdělání, máte velkou šanci dostat se na pohovor. Pokud tyto informace chybí, je důležitý celkový dojem. Velkou výhodu budou mít ti, kteří přiloží dobře napsaný motivační dopis.

Pohovor po telefonu

Jakmile jsou vyřazeny životopisy nevyhovujících uchazečů, přijde na řadu další vyřazovací kolo. Ve většině firem to funguje tak, že se vytipovaným uchazečům o práci zavolá. Personalisté během desetiminutového rozhovoru zjišťují podrobnosti, které v CV nenašli.  Někdy rovnou prověří jazykovou úroveň kandidátů na práci. Zjišťují jejich vyjadřovací schopnosti, motivaci, zájem o práci. Vyslechnout si můžete třeba tyto otázky.

„Vidím v CV, že za sebou máte trainee program. Povíte mi, jak jste si to užil a co vás nejvíc překvapilo?” “Máte za sebou DigiGaráž, co z toho vás nejvíc bavilo?” “Co umíte nejsložitějšího v Excelu? Zeptat se mohou na cokoliv, co se týká vašich schopností. Nenechat se zaskočit a pohotově odpovídat bude správná taktika, jak zaujmout.

Prověření dovedností

Jak už jsme psali, některé dovednosti se dají prověřit už při telefonickém rozhovoru. Jiné se prověřují až při osobním pohovoru. Lhát se tedy v tomto směru určitě nevyplácí.

Co personalisty potěší, jaké CV hodnotí kladně?

Podle Míšy Stražovské z firmy ZOOT, která má na starosti vyhledávání ajťáků  je to vždy maximální otevřenost. Naopak nemá ráda, pokud uchazeči očividně zatajují některá fakta ve snaze vylepšit si svůj profesní profil.

Co uvítá v životopisu HR konzultantka Kristýna Burdová z Economie ?

  • „Když je CV stručné a přehledné a když rychle najdeme informaci, kterou hledáme.  Pokud hledáme někoho s angličtinou, zkušeností z marketingu a někoho, kdo například absolvoval trainee program, jsem ráda, když to v CV rychle najdu. Nechci se pročítat desítkami nic neříkajících odrážek typu “zodpovědnost za svěřené úkoly”.
  • Když to není přehled strohých frází typu “práce v týmu”. Vždy to lze popsat konkrétně: Byla jsem součástí stabilního osmičlenného týmu PPC konzultantů, kde jsem patřila k juniorním specialistům, ale pravidelně jsem spolupracovala na projektových úkolech s týmy HR a marketingu”.
  • Když v životopisu nejsou chyby a nehraje všemi barvami. Je jasné, že například od kandidátů z marketingu či grafiků očekáváme větší kreativitu, ale nemusí vypadat jako dětské omalovánky.“

 Kam putují prověřená CV?

Většinou na stůl šéfům, kteří si z doporučených CV vyberou ta, která je nejvíce osloví. Ti kandidáti pak dostanou pozvánku na osobní pohovor. Jestli doběhnou až do cílové rovinky a získají novou práci, záleží na tom, jak na pohovoru zaujmou. 

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.