Chcete titul MBA? 7 kritérií, podle kterých byste měli vybírat školu | Absolvent.cz

Chcete titul MBA? 7 kritérií, podle kterých byste měli vybírat školu

Studium MBA v České republice nespadá, na rozdíl od zahraničí, mezi vysokoškolské programy. Spadá do kolonky celoživotního vzdělávání. Znamená to, že titul MBA z českých škol mi ve světě neuznají nebo že nedostanu za své peníze kvalitní vzdělání? Vůbec ne. Jen je těžké vybrat si z obrovské nabídky dobrou školu. Na rozdíl od VŠ neexistují žebříčky kvality, podle kterých byste se mohli rozhodovat.

Na co si dát pří výběru pozor? Poradíme vám, na co zaměřit svou pozornost.

2. Transparentní webové stránky

Jsou stránky přehledné a informují o všech důležitých informacích? Najdete tam smlouvu o studiu? Kvalitní webové stránky by vám měly odpovědět na otázky týkající se ceny studia, termínů, obsahu studijních programů. Měli byste se dozvědět jména a profesní profily jednotlivých lektorů i o odborných aktivitách školy. Pokud hraje web všemi barvami a obsahuje nic neříkající fráze, projděte si raději stránku další školy.

2. Historie a tradice školy

Působí na vás důvěryhodněji instituce, která byla založena před měsícem, nebo ta, která má za sebou úspěšně zakončený desátý rok? Nejspíš ta druhá. Stabilitu a kvalitu svého studia potvrzuje svým dlouholetým působením na trhu.

3. Rychlokurz, nebo standardní délka studia

V České republice je nejběžnější studovat MBA na part-time.  Během 2-3 let strávíte s lektory minimálně 500 hodin. Studium probíhá mimo pracovní dobu. Většinou ve večerních hodinách nebo vícedenních blocích během víkendu. Poslední dobou jsou nabízené i online formy studia Distance learning, které trvají více než dva roky. Ve spojení s lektory budete při takové formě studia pětkrát méně, často jenom přes Skype nebo e-mail. Studium je ukončeno závěrečnou zkouškou a obhájením diplomové práce. Pokud vám někdo slibuje titul MBA po půlroce studia, vyhněte se nabídce obloukem. Mohlo by se vám pak stát, že byste místo titulu měli v ruce bezcenný papír, který vám ve světě neuznají.

4. Chtějí od vás doklad o studiu nebo praxi? 

Pokud od vás škola nevyžaduje doklad o VŠ vzdělání nebo doložení dostatečně dlouhé manažerské praxe, jděte o dům dál. Proč? Protože studium vychází z praktických zkušeností svých studentů. Studium MBA je určeno primárně pro vysokoškolsky vzdělané manažery.  Výjimečně dostanou šanci středoškoláci. Podmínkou je prokazatelné působení v manažerských pozicích. Většinou stačí 12-14 měsíců praxe, přesná délka se liší podle jednotlivých škol. 

5. Akreditace

Tady si dejte velký pozor. Dejte přednost prověřené škole. Příklady prověřených akreditací:

  • IADL (The International Association for Distance Learning)
  • IES (International Education Society)
  • Ministerstvo vnitra ČR
  • Ministerstvo školství ČR

6. Publikační a vědecká činnost školy

Nemůže se škola pochlubit odbornými články? Marně hledáte bibliografii lektorů a jejich aktivní účast na oborových konferencích? Školu vyškrtněte ze svého seznamu. Posláním školy není jen výuka, ale také šíření nejnovějších poznatků z vědeckého bádání.

7. Proklepněte si vedení školy i lektory

Vzdělání klade velký důraz na kvalitu. Tu nezajistí jeden nebo dva lidé. Pokud má škola, kterou jste si vybrali, uvedeného na webu  pouze jednoho ředitele a jednoho člena správní rady, je něco špatně.  Náležitý čas věnujte i seznámením se s jednotlivými lektory. Pokud jsou to uznávaní odborníci ve svém oboru, máte zaručenou kvalitní výuku založenou na zkušenostech z praxe.

Zaplaťte si studium na prověřené škole, ať máte jistotu, že za svoje peníze a píli při učení dostanete platný diplom.

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.