Baví mě pracovat s mladými lidmi a učit je více přemýšlet nad jejich budoucností | Absolvent.cz

Baví mě pracovat s mladými lidmi a učit je více přemýšlet nad jejich budoucností

Marie stojí za časopisem ABSOLVENT. Řeší s mladými lidmi, ale i zkušenými odborníky jejich kariérní kroky. Nyní nám odpoví na pár otázek, proč právě projekty pro studenty a absolventy.

Marie, jste ředitelka firmy TechHunt a kariérní garant projektu ABSOLVENTI.cz. Co vás na vaší práci baví?

Baví mě pomáhat studentům, absolventům a zkušeným odborníkům dělat správná životní rozhodnutí. A zvolením té správné školy to teprve začíná. Proto jsme se také zapojili do projektu ABSOLVENTI.cz. Mobilní aplikace, kterou máme denně u sebe, a která dokáže poradit s prací, praxí, dalším vzděláním či jinými možnými vychytávkami, co nám usnadní život a kariéru, a které se neustále vyvíjí a přidávají.

Proč se ve svých projektech zaměřujete na studenty a absolventy?

Vycházím ze své osobní zkušenosti. V posledním ročníku gymnázia jsem si vůbec nebyla jistá tím, co chci v životě dělat a ani jsem nevěděla, podle čeho se rozhodnout. Někdo chce být právník jako otec, někdo má rád zvířata, tak chce být veterinář a někoho baví už na střední škole programovat, tak si chce místo vysoké školy raději rozjet vlastní byznys. Důvody jsou různé. Já sama jsem v tu dobu vůbec nevěděla, kam bych chtěla směřovat, a tak jsem se rozhodla podle toho, co mě v tu dobu bavilo. Byla to historie a literatura, a tak jsem šla studovat kulturní historii. Už v prvním ročníku jsem věděla, že to není pro mě. Jako extrovertka, která ráda pracuje s lidmi, mě na studiu bavila pouze průvodcovská praxe na hradě, kde jsem měla osobní kontakt s návštěvníky. Jinak bylo moje studium většinou jen o čtení knih nebo o návštěvách archivu. I proto byla až druhá vysoká škola, právě VŠPJ v Jihlavě mojí správnou volbou, i když jsem nejdříve „vyplýtvala“ několik let času studiem špatného oboru. A tomu chci u dnešních mladých, co se teprve rozhodují, předejít. Posunutí časopisu na středoškoláky mi dává velký smysl. Také proto chci pracovat s mladými lidmi, naučit je více přemýšlet nad jejich budoucností nebo jim jen ukázat, co vše se dá po střední škole dělat. Jaké jsou možnosti, když půjdou dál na vysokou školu, jaké když půjdou do práce. Co jim při rozhodování může pomoci. Aplikace ABSOLVENTI.cz bude do budoucna velkým pomocníkem, a proto ji podporuji.

V čem vy sama vidíte přínos aplikace ABSOLVENTI.cz?

Nyní je zde přehled pracovních příležitostí, kde si mohu volit dle oblastí, které mě zajímají. Skvělé mi přijdou video upoutávky. Jak jsem již zmiňovala, preferuji osobní přístup. Takže dlouhé inzeráty nebo texty nahradila krátká osobní videa, což mi přijde výhoda dnešní doby. Nyní se v aplikaci k pracovním příležitostem přidávají i možnosti pro představení škol. Jak zjistíme, zda by se nám na dané škole líbilo? Dnes možná jen díky dni otevřených dveří. Ale krátké video s vyučujícím, děkanem nebo studentem? To mi přijde jako další posun. I pro samotné školy jednoduchá a cenově dostupná aktivita. V podstatě stačí chytrý telefon a pár minut času a zajímavá video upoutávka je na světě. Úspora peněz oproti profesionálním několikaminutovým videím, co dříve školy dělaly, neskutečná. A největší přidaná hodnota, co se mi líbí, a která tam v dalším kroku bude, jsou kontakty na spolužáky, které se s roky od studia ztrácí. Spolužačky se vdají, emaily se změní, pracovní emaily časem nefungují. Další zajímavou věcí bude chat mezi školou a studenty či bývalými studenty. Třeba nyní se zapojuji do aktivit, které VŠPJ svým absolventům nabízí. Přijde mi, že aktivit, kdy školy rády zapojí své absolventy je hodně, jen s nimi často ztratí po studiu kontakt, nejen díky GDPR (pozn. redakce: GDPR je směrnice o ochraně osobních údajů). Proto by aplikace měla pomoci propojit již ztracené kontakty.

Co byste doporučila nynějším maturantům?

Přečíst si náš časopis (smích). Než se jakkoli rozhodnou, ať si dají tu práci a zamyslí se. Co nyní studují, co jim studium na dané škole dalo (přípravu na VŠ nebo odborné znalosti). Zda se chtějí dále vzdělávat nebo rovnou nastartovat svou kariéru. Ať si na to najdou čas a podívají se po vysokých školách a oborech, které dnes školy nabízí. Ať se podívají nejen na předměty, které je za ty roky čekají, ale podívají se na web, jestli tam nemají rozhovory se studenty nebo absolventy, aby si dokázali více představit, jaké jsou možnosti aktivit při studiu nebo možnosti uplatnění. Protože i když jsem studovala cestovní ruch, díkyekonomickým předmětům (ekonomika, podnikání, marketing, účetnictví a dalším) jsem měla širší záběr, a proto jsem asi dnes i v úplně jiném oboru. Jak vždy říkám, škola nám dá dobrý základ, ale pak je na nás, jak jsme aktivní nebo jak využijeme příležitosti, které se v životě naskytnou. Když jsem studovala já, bylo to složitější, protože nebylo moc míst, kde tyto informace zjistit. Dnes je možností více, ale na různých místech. Proto věřím, že časem vše vyřeší aplikace ABSOLVENTI.cz.

-----------------------

MARIE NOVOTNÁ (33)

Pracovala v přední poradenské společnosti PwC Česká republika a v pivovaru Bernard. Během mateřské dovolené se zapojila do různých startupových projektů. Jedním z nich byla headhuntingová společnost TechHunt, kde v současné době působí na pozici ředitelky. Marie má malého syna. Ve volném čase ráda sportuje – především jako lektorka alpinningu, organizuje svatby a peče dorty pro rodinu a přátele.

Články ze stejné kategorie