10 ZNAMENÍ, ŽE JSTE ZAUJALI SVÉHO ŠÉFA | Absolvent.cz

10 ZNAMENÍ, ŽE JSTE ZAUJALI SVÉHO ŠÉFA

Jak poznat, že si vás nadřízený oblíbil? Ne vždy si toho všimnete na první dobrou. Jestli k vám však vysílá následující signály, můžete si být jistí, že ho máte na své straně.

Je to jako ve škole. Každá učitelka má ve třídě své oblíbence, ale žádná to nepřizná – bylo by to neprofesionální. V dospělém světě se v tomto ohledu nic nemění. I manažeři mají k určitým podřízeným blíže než k ostatním. A ani oni to ze stejného důvodu jako u té učitelky nedají přímo najevo.

Proto musíte být všímaví. Podle těchto 10 znamení zjistíte, jestli je dobrý nápad zajít se svým šéfem na pivo (nebo se šéfovou na víno):

1. JE K VÁM UPŘÍMNÝ

Suzanne Batesová, generální ředitelka společnosti Bates Communication a autorka knihy All the Leader You Can Be tvrdí, že může být opravdu těžké zjistit, jestli si vás šéf oblíbil či naopak.

„Nadřízený, který vás vidí jako slibného kolegu, vám může poskytnout mnoho zpětné vazby, avšak ne vždy pozitivní – protože vás vidí jako někoho, kdo ji s klidem přijme a je připravený k větší odpovědnosti,“ dodává.

2. DÁVÁ VÁM VÝZVY

Jestli vás někdy přepadne tísnivý pocit, že je toho na vás v práci až až, nepanikařte. I když vám to tak nemusí připadat, ve skutečnosti to s vámi váš nadřízený může myslet jen a jen dobře.

„Šéf vám na bedra naloží víc, než si myslíte, že jste schopni unést. Ne však proto, že vás chce potrestat. Chce si vás pouze otestovat na náročných úkolech,“ zdůvodňuje Batesová.

3. SDÍLÍ VAŠE PRIORITY

„Zeptejte se svého šéfa, jaké jsou jeho pracovní priority. Pak mu dejte šanci, aby vás viděl v akci, zejména na projektu, který je pro něj důležitý. Aby mohl vidět, jaké jsou ty vaše,“ radí Batesová.

4. RESPEKTUJE VÁS

Podle Batesové byste se neměli trápit otázkou, jestli vás šéf má rád. Podle ní je mnohem důležitější, zda vás respektuje – jestli vás adekvátně zapojuje do pracovních procesů a naslouchá vám.

5. PTÁ SE NA VÁŠ NÁZOR

Bruce Tulgan, zakladatel a generální ředitel společnosti RainmakerThinking a autor knihy It's Okay to Manage Your Boss tvrdí, že nadřízení se více zajímají o zaměstnance, které mají rádi a kterým důvěřují.

„Pokud se šéf při týmových poradách často ptá na váš názor a ponechává vám dostatek času, abyste mohli hovořit a pak příznivě reaguje na to, co říkáte, je to dobré znamení,“ vysvětluje.

6. PŘÍLIŠ VÁS NECHVÁLÍ

Možná si myslíte, že manažeři zasypávají lichotkami každého zaměstnance, který je jim blízký a dělá svou práci dobře. Batesová poznamenává, že tomu tak není vždy.

„Buď si myslí, že už víte, že jste v dobrém postavení, a tak komplimentům nepřikládají váhu. Nebo je po čase opomenou, protože pracovní úkoly plníte dlouhodobě dobře,“ tvrdí.

7. NEJPRVE CHODÍ ZA VÁMI

Jste první osobou, za kterou váš nadřízený jde, když je potřeba něco vyřešit.

8. PŘEDÁVÁ VÁM VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST

Manažeři často zastupují své nejtalentovanější podřízené. Pravděpodobně nedostanete zlatou medaili, ale budete mít na starosti důležité projekty, a dokonce třeba i své kolegy.

9. ODKAZUJE NA VÁS

Když ostatní zaměstanci neúspěšně bojují s nějakým pracovním problémem, šéf je pošle za vámi. Pro vedení, instrukce nebo příklady dobré práce.

V takovém případě můžete mít pocit, že vám šéf akorát tak nakládá další úkoly. Jako by nestačilo, že máte své práce dost – ještě musíte pomáhat ostatním s tou jejich. Zkuste se na to ale podívat jinak. Co když je ve skutečnosti ohromený vašimi dovednostmi a dává vám příležitost zlepšit si své vůdčí schopnosti?

10. ZAJÍMÁ SE O VÁS

Především o to, jestli jste ve firmě spokojený. Bojí se totiž toho, že jednoho dne o vás přijde, protože utečete pracovat někam jinam.

A co když skutečně chcete odejít? Pak vás šéf nebude nepříjemně vyslýchat jako zlobivé dítě v kabinetě třídní učitelky. Namísto toho se bude snažit učinit potřebné kroky, aby vás ve společnosti udržel. Zvýšení platu, změna pracovní pozice, benefity navíc – cokoliv, co bude v jeho silách a možnostech.

RADA NA ZÁVĚR: POŽÁDEJTE O ZPĚTNOU VAZBU

Všichni se chceme v práci cítit užiteční a potřební. A mít dobrý vztah se svým nadřízeným je základní stavební kámen příjemné atmosféry na pracovišti, bez které nejde dělat svou práci dobře. Jestli si nejste jistí, co si o vás a vašich schopnostech myslí váš šéf, není nic jednoduššího, než se ho na to zeptat. Zeptejte se, zda je s vámi spokojený nebo jestli se musíte v něčem zlepšit.

A příště si to už třeba řeknete po pracovní době a mimo kancelář nad oroseným půllitrem piva.

Přečtěte si také zajímavý článek o tom, kolik by toho o vás měl vědět váš šéf.

Zdroj: Business Insider (zkráceno a upraveno)

Články ze stejné kategorie