PSYCHOMETRIE A VIDEODOTAZNÍKY | Absolvent.cz

PSYCHOMETRIE A VIDEODOTAZNÍKY

Myslíte si, že stačí dobře napsat životopis, motivační dopis a máte práci jistou? Některým firmám stačí opravdu přehled vašich dosavadních zkušeností. Většina si však kandidáty proklepne skrz naskrz ještě před tím, než je pozve k pohovoru. Ke slovu se čím dál častěji dostávají sofistikované metody.

PSYCHOMETRIE, POMOCNÝ VĚDNÍ OBOR PSYCHOLOGIE, POMÁHÁ PERSONALISTŮM

Oblíbenou formou jsou u personalistů psychometrické testy, které dokáží rychle odhalit vaše postoje i pravé osobní charakteristiky. S těmito testy se nejčastěji setkáte u pracovních pozic, u kterých se očekává vedení lidí. Narazíte na ně však i při výběru administrativních či ekonomických pracovníků.

TESTY ODHALÍ PŘETVÁŘKU

Jestli teď čekáte, že dostanete návod, jak v testech uspět, zklamu vás. Na tenhle druh testů se nedá dopředu připravit. Psychometrie zkoumá vaši motivaci a vaše vnitřní postoje. Neexistuje dobrá či špatná odpověď. Pokud je test v elektronické podobě, aplikace po pár vašich odpovědí většinou rozpozná, jaký jste typ. Dalšími, konkrétně cílenými otázkami si jen ověří správnost svého „výpočtu“. Nejlépe uděláte, když test vyplníte s maximálním soustředěním a pečlivostí. Stylizovat se do něčeho co nejste, by se vám nevyplatilo. Stejně nevíte, jaký typ člověka firma hledá.

Po vyhodnocení testu bude vašemu zaměstnavateli jasné, jestli jste týmový hráč, zda je na vás spolehnutí, jak reagujete na příkazy podřízeného. Zjistí, jaká je vaše pravá pracovní motivace. Jsou to peníze? Možnost kariérního růstu? Test také odhalí i to, jak rozumíte číslům, jak zpracováváte informace, jak jste na tom s logickým myšlením.

Pro personalisty jsou tyto testy velkým pomocníkem. Bez nich by některé důležité informace o uchazeči neměli šanci zjistit ani důkladných pohovorem.

PRVNÍ DOJEM PŘES VIDEODOTAZNÍK

Dalším velkým pomocníkem, který se v současnosti začíná při náboru nových zaměstnanců objevovat, jsou videodotazníky. Ještě před osobním pohovorem dostane uchazeč pár otázek, na které odpovídá před kamerou. Nahrávku pak posoudí personalista, který dotyčného buď pozve na osobní pohovor nebo ho z příjímacího řízení rovnou vyřadí. Pro personalistu představuje tato forma „předpohovoru“ velkou časovou úsporu. Setká se jen s těmi, kteří dokážou před kamerou zaujmout.

NEPOŘÁDEK NA VIDEO NEPATŘÍ

Proto věnujte přípravě na vyplnění videodotazníku velkou pečlivost. Myslete na to, v jakém prostředí vás bude kamera snímat, jaké na sobě budete mít oblečení. I tyto „drobnosti“ bude váš budoucí zaměstnavatel hodnotit. Věřte, že rozcuchané vlasy a roztrhané legíny vás připraví o možnost prokázat své schopnosti na osobním pohovoru. Šanci dostane ten, který se chová jako profesionál i před kamerou.  

Články ze stejné kategorie