NA JAKÉ SLEVY MAJÍ STUDENTI V ROCE 2019 NÁROK A DO KDY JE MOHOU UPLATNIT | Absolvent.cz

NA JAKÉ SLEVY MAJÍ STUDENTI V ROCE 2019 NÁROK A DO KDY JE MOHOU UPLATNIT

Být studentem se vyplatí. Platí pro ně daňové úlevy, sociální pojištění za ně hradí stát, a ještě mohou ušetřit díky nejrůznějším studentským slevám. Víte, jak dlouho si můžete užívat studentských výhod vysokoškoláka a kde všude můžete ušetřit?

PLATBA ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ

Zdravotní ani sociální pojištění si jako student neplatíte. Ať už studujete na denním studiu nebo dálkově, až do dovršení 26 let za vás platby hradí stát. Jste takzvanými státními pojištěnci. Pokud jste studentem a podmínky, za kterých za vás pojistné platí stát, nesplňujete, patříte mezi osoby bez zdanitelných příjmů. V tomto případě se o platbu musíte postarat sami. V roce 2019 je to 1 803 Kč měsíčně. Přivyděláváte si nebo podnikáte při studiu? Je možné, že budete muset i jako student odvádět povinné zálohy. 

Od roku 2018 patří do skupiny osvobozené od placení zdravotního pojištění nově i studenti doktorského prezenčního studia starší 26 let. Musí se však jednat o studenty, kteří poprvé studují v rámci standardní doby studia a nemají příjmy ze zaměstnání nebo z podnikání.

SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ

Tohle pojištění se po dobu studia neplatí. Stejně jako v případě zdravotního pojištění se vše může změnit, když budete při škole pracovat. Ve vybraných případech budete muset odvádět i sociální pojištění - záležet bude na typu pracovní smlouvy a výši výdělku.

Víte, do kdy si můžete užívat studentských výhod?  Záleží jak a kdy ukončíte studium na VŠ.

KLASICKÉ UKONČENÍ STUDIA STÁTNÍ ZKOUŠKOU

V tomto případě si ještě měsíc po závěrečných státních zkouškách můžete užívat studentské výhody. Platí to ale jen v případech, kdy si v tomto měsíci nevyděláváte nebo nepobíráte podporu v nezaměstnanosti. Když si následující měsíc potom budete chtít udělat poslední prázdniny a nepracovat, budete si muset zaplatit pojištění z vlastní kapsy.

Po státnicích o status studenta nepřijdete, pokud do tří měsíců po státní zkoušce navážete dalším vysokoškolským studiem.  V tom případě vám nic nebrání, abyste si udělali tři měsíce prázdnin.

PŘERUŠENÍ STUDIA, VYLOUČENÍ ZE ŠKOLY

V těchto případech platí, že o studentské výhody přicházíte. Do 8 dnů máte povinnost se registrovat na zdravotní pojišťovně a musíte si začít zdravotní pojištění platit hned v měsíci, který následuje po měsíci, kdy jste ze školy odešli.

Pokud nemáte zaměstnání nebo nepodnikáte, přihlaste se na úřad práce. Když se nezaevidujete jako uchazeč o zaměstnání, budete muset platit měsíčně zdravotní pojištění ve výši 1803 Kč z vlastní kapsy.

Jaké další výhody jako student můžete čerpat?

  • Daňové úlevy

Do dovršení 26. roku (u doktorského prezenčního studia do 28 let) platí sleva na dani z příjmu 4 020 Kč. Pro uplatnění slevy je nutné doložit potvrzení o studiu. Nárok na slevu má student za každý započatý kalendářní měsíc na VŠ.

  • Slevy v dopravě

Sleva na MHD i na žákovské jízdné (75 % sleva z obyčejného jízdného v rámci ČR u vnitrostátních dopravců – mimo MHD)

  • Dotovaná strava v menze

Studentská cena jídel v menze je výrazně nižší než pro strávníky, kteří nejsou studenty.

  • Školní karta ISIC

Je dostupná pro studenty prezenčního studia. Neslouží jen k ověření vaší totožnosti na škole, ale i k čerpání nejrůznějších slev na sportovní i kulturní akce. Využijte toho a šetřete svoje peníze.

  • Levnější paušál za telefon i účty v bankách

S výhodnějšími produkty pro studenty se setkáte i v bankovních domech a u telefonních operátorů. Někdy se nemusíte prokazovat ani průkazem či potvrzením o studiu. Stačí, že máte studentský věk.

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.