V litvínovské chemičce pracoval už můj praděda | Absolvent.cz

V litvínovské chemičce pracoval už můj praděda

Jediný zpracovatel ropy v České republice pečlivě sleduje mladé talenty s fokusem na petrochemii a nabízí jim stáže i první pracovní zkušenosti. Program Absolvent je určený těm, kdo právě dokončili vysokoškolské studium, a zapojila se do něj i Tereza Kozáková. Terezu váže ke společnosti ORLEN Unipetrol nejen zaměření studia a lokalita, ale také rodinná historie a zvědavost. Řekla nám, co všechno její práce obnáší a co by poradila studentům, kteří by ve firmě chtěli pracovat.

Proč jste si vybrala zrovna ORLEN Unipetrol?

Bylo to asi hlavně ze zvědavosti. Moje babička mi vyprávěla, že v litvínovské chemičce kdysi pracoval už můj praděda. Navíc je to poblíž a jde o jediného zpracovatele ropy v České republice – chtěla jsem vědět, jak to v takovém velkém podniku chodí, jak to tam funguje. Nastoupila jsem teprve začátkem roku, takže všechno teprve postupně zjišťuji.

 

A jakou pozici přesně zastáváte?

Momentálně jsem v zácviku jako plánovač údržby. Řeším opravy, když se něco akutně pokazí, ale starám se i o dlouhodobé plánování a údržbu nebo pomáháme externím firmám, které k nám přijedou na údržbu. Je důležité všechno naplánovat tak, aby docházelo k co nejméně odstávkám a prodlevám. 

 

Splňuje vaše práce zatím to, co jste od ní čekala, nebo vás něco překvapilo?

Já jsem konkrétní představu neměla. Věděla jsem, že se tu zpracovává ropa, ale netušila jsem, že nejen na paliva, ale i na finální produkty. Víceméně jsem vůbec nevěděla, co mě čeká. Na pohovoru byli zástupci z různých úseků a nakonec jsme se domluvili, že půjdu pracovat na etylenku. Já jsem přesně nevěděla, co mě tam čeká. Ukázalo se ale, že se není čeho bát. 

 

 

A co je vlastně etylenka? Název trochu napovídá, ale přesto… 

Správně je to etylenová jednotka monomer. Přijde sem surovina, například benzín nebo nafta, a ta se štěpí na další složky, abychom získali etylen, ze kterého se dělají plastické látky – polymery. V podstatě je tedy etylen surovina pro výrobu plastu. 

 

Jak vypadá váš běžný den v práci?

Vzhledem k nutnosti kooperace s dalšími lidmi, a abychom zajistili co nejplynulejší provoz, je nutné začít den poradami. Jedna začíná v šest, druhá po sedmé. Řešíme konkrétní plány na daný den, jaké práce proběhnou na konkrétních úsecích, oznamují se případné odstávky, a hledá se nejvhodnější čas na jejich opravu a je nutné ho zahrnout do plánu. Řeší se kapacity lidí, nutnost odstávek nebo možnost řešit daný úkol za provozu. Odpoledne pak probíhá další porada, na které se řeší, jak se dané úkoly podařilo splnit, které je potřeba ještě dokončit, plánuje se další den a reálnost dodržení plánu. Ve zbylém čase dělám, co je potřeba. Je třeba zajít do provozu, vyřídit e-maily, projít si nové zakázky na opravy a implementovat je… Zkrátka jde o kombinaci rutiny a akutních úkolů, které je třeba neprodleně řešit s co nejmenšími zásahy do provozu.

 

Nastoupila jste hned po škole? 

Do ORLEN Unipetrolu jsem nastoupila hned po VŠ v rámci programu Absolvent. V něm je možnost projít si různými částmi provozu a zjistit, co konkrétně člověka zajímá a čemu se chce věnovat. Nejprve jsem nastoupila do tréninkového centra, což je perfektní věc pro lidi, kteří se na vysoké nezapojili do firmy a nevyzkoušeli si provoz. Získají tam představu o strojích, sžijí se s technologií. Je to vlastně menší jednotka, kde jsou vidět potrubní trasy, armatury, zkrátka získají představu. Potom jsem už pokračovala na svou současnou pozici. Super je ochota všech, které jsem zatím potkala. Kolektiv je tady vážně milý a nápomocný.

 

Máte nějakou radu pro studenty, kteří by chtěli v ORLEN Unipetrolu pracovat?

Určitě doporučuji nebát se nového prostředí a zkusit štěstí, i když nemáte zrovna vystudovaný daný obor. Na některé pozice stačí jen znalosti chemie nebo petrochemie. Prostě nebát se a zkoušet.

 

 
 
 
 
 
 

Články ze stejné kategorie

A je to tady..První dny v nové práci!

Co teď? Ničeho se nebojte, třikrát se zhluboka nadechněte a vykročte pravou nohou. Začátky jsou stresovým obdobím pro každého. Rozhodně se tedy nemusíte za motýli v břiše stydět.