Jak se připravit na úspěšné přijímačky na vysokou? | Absolvent.cz

Jak se připravit na úspěšné přijímačky na vysokou?

Čekají tě přijímačky na vysokou školu a nevíš, jak se na ně správně připravit? Začínáš být nervózní z testů? Neboj, máme pro tebe připravenou zaručeně úspěšnou strategii.

Zjisti, co tě čeká

Každá vysoká škola si může připravit přijímací zkoušky podle svých představ, velká část z nich však využívá typizované testy třetích stran jako jsou například Národní srovnávací zkoušky. Pokud budou zkoušky probíhat druhou zmíněnou formou, máš značně ulehčenou práci. Jestliže má daná škola nebo přímo fakulty své vlastní testy, musíš si nejprve zjistit okruhy, ze kterých se bude test skládat.

Nezapomeň taky zjistit, jestli není součástí přijímacího řízení také ústní pohovor nebo talentové zkoušky. I na ty je totiž potřeba se připravit a nespoléhat jen na své přirozené schopnosti.

Verze z minulých let

Vysoké školy mají systém přijímacího řízení častokrát stejný po dobu několika let. Není neobvyklé, že jsou testy a zadání z minulých let k dispozici uchazečům na oficiálních webových stránkách. Zkus si je cvičně udělat a zjistit tak jaký typ otázek a úloh můžeš očekávat.

Pokud ti nebude některá úloha jasná nebo nepochopíš proč je správná odpověď taková, jaká je, obrať se na některého ze svých učitelů nebo kamarádů, kteří konkrétnímu oboru rozumí. Je totiž důležité rozumět co nejvíce věcem – v letošním zadání totiž může být stejná úloha pouze s jinými jmény nebo čísly.

Existují také učebnice a cvičebnice se základní teorií specializovaných oborů a obsahují i přípravné testy. Čím víc testů uděláš, tím jistější budeš. A je velká šance, že objevíš klíč k výskytu otázek typických pro daný test.

Spolupracuj

Sociální sítě a různá internetová fóra jsou plná rad a tipů pro přijímací řízení na konkrétní fakulty. Pročti si rady od těch, kteří mají osobní zkušenost s celým procesem. Zkus se zeptat vyučujících na střední škole, jestli nemají nějaké tipy od svých bývalých žáků, kteří se hlásili na stejnou vysokou jako ty nebo jestli by ti na ně nemohli předat kontakt – jedna zpráva na sociální síti ti může pomoct získat cenné informace.

Přípravné kurzy

Chceš komplexní řešení přímo na míru? V tom případě můžeš využít přípravných kurzů. Jedná se o finančně náročnější řešení, díky kterému ale získáš ucelený náhled na oblast přijímacího řízení a pokud se jich budeš poctivě a aktivně účastnit, snížíš riziko přílišných nervů v den zkoušky. Důkladně však vybírej firmu, která kurzy pořádá – na trhu jich je mnoho a ne každá je stejně kvalitní, i když to její webové stránky nadšeně hlásají.

 

Úplně nejdůležitější krokem příprav je ale rozhodnutí začít s nimi včas. Věnuj přípravě několik týdnů a nespoléhej na to, že vše doženeš během pár dní. A odstraň ze svého života tu  nepříjemnou společnici jménem prokrastinace. Konec konců ty jsi tím, kdo bude přijímačky skládat a úspěch závisí čistě  a jenom na tobě.

 

Články ze stejné kategorie