Jak být v životě spokojený? Udělejte si čas na to podstatné | Absolvent.cz

Jak být v životě spokojený? Udělejte si čas na to podstatné

Máte ve svém životě chaos a tak tak stíháte svoje povinnosti? V práci jste od nevidím do nevidím a stejně pořád není hotovo? Rodina vás skoro nevidí? Nejvyšší čas se zastavit, srovnat priority a zkusit to jinak. Dnes se naštěstí prosazuje v pracovním prostředí tzv. work life balance. Co to znamená? Jde o rovnováhu mezi životem a prací. Jakmile převáží jedno nebo druhé, člověk začne být nespokojený, vystresovaný a plný úzkosti. Je to proto, že nedokáže odhadnout opravdu důležité věci a to na čem záleží. Pracuje neefektivně, práci má špatně zorganizovanou. Pak mu nezbývá čas na to ostatní.

Přizpůsobte práci svému životu

Práce je však v životě důležitá,  stejně tak jako soukromý život. Spoustu firem již pochopilo, že nejlepší výkony dosahují lidé, kteří jsou spokojeni se svým životem. Trendem dnešní doby je pokud možno přizpůsobit pracovní dobu potřebám zaměstnanců. Běžná je pružná pracovní doba, kdy si zaměstnanec sám určuje příchod a odchod z práce domů. Čím dál častěji se setkáváme i s možností pracovat z domu, anglicky home office.

Pracujte efektivně, budete mít více volna

Už se neklade největší důraz na dobu odseděnou v práci od - do, ale spíš na výsledek. Proto se vyplatí pracovat efektivně. Při správné organizaci práce stihnete udělat podstatně více práce. Ušetřený čas tak můžete věnovat tomu, co vás baví.  Takto pracovat můžete třeba i česká softwarové firmě Artin. Od letošního dubna  zavedla neomezenou dovolenou.  Důvodem je, že firmě nejde o přepracované zaměstnance. Ví, že v konečném důsledku se jim to vyplatí. Proč?  “Sami vidíme, že čím víc svobody, důvěry a současně zodpovědnosti lidem dáme, tím víc mají chuť tvořit, přicházet s novými nápady a dělat spolu s námi skvělou práci. A koneckonců, o vývojáře je na pracovním trhu boj. Přeplácí se, přetahují se z firmy do firmy… V ARTINu lidé zůstávají dlouhé roky proto, že tu pracovat chtějí a že je práce u nás těší. Nebojíme se proto, že ze dne na den všichni přestanou chodit do práce.”

Odstrašující případy

Přečtěte si, jak může vypadat váš život za pár let, pokud si nebudete dostatečně hlídat správnou míru mezi prací a osobním životem.

Život prožít v práci?

Je jí čtyřicet. Chtěla by dítě, rodinu. Jen ji nemá s kým založit. Tím jak vzrůstá její frustrace ze samoty a nenaplněného rodinného života, stává se fúrií posedlou správně vyplněnými tabulkami.  Pro svou práci by dýchala, dává jí pocit vlastní důležitosti. Z práce do práce a tak pořád dokola. Běžně tráví nad rámec pracovní doby 30 až 40 hodin přesčasů. Z kolegů je jediná. Nikdo její pracovitost neocení.  Žádní kamarádi, žádný koníček. Jen povinnosti. Myslíte si, že se stane zázrak a ona bude mít spokojenou rodinu? Moc bych jí to přála.

Pro práci se musí obětovat i zdraví

Starší manželský pár zvyklý tvrdě pracovat celý život. Nepoleví ani v důchodu. Neměli čas na vlastní děti, nemají je ani na vnoučata. Neuznávají nemoci, nemohoucnost, nechuť. Všechno se podle nich musí vydržet. Práce, to je základ. Tvrdí, že to všechno dělají pro děti, aby se jednou měly dobře. Ale zeptali se někdy dětí, vnuků, co od nich doopravdy chtějí? Kdyby to chtěli vědět, zjistili by, že jediné, co po nich potomci chtějí, je jejich volný čas.

Pozor na syndrom vyhoření

Byl v nejlepších letech a byl velmi úspěšný ve své práci. Významný manažerský post mu umožňoval život na vysoké noze. Pracovní povinnosti, sebezničující nasazení a život v neustálém stresu ho stály nejen rodinu. Muže dostihlo to, co zažilo už mnoho lidí před ním. Totální psychické vyčerpání, kolaps, nechuť k práci.  Klasické vyhoření. Po několika měsících terapií přehodnotil svůj život. Změnil profesi a sakra dobře si hlídá, kolik času věnuje práci a kolik tomu ostatnímu.

Co si vyberete vy?

Spokojenou rodinu, zajímavou práci, koníčky a kupu přátel nebo vyhoření, nechuť k čemukoliv, ztrátu rodiny a přátel?

Pokud si vyberete to první, máte šanci, že prožijete spokojený a naplněný život. Jen si dávejte bacha, abyste nešidili nic z toho, co je důležité. Až se z vás začne stávat workholik, budete kašlat na své nejbližší, nebo půjdete přes vlastní přesvědčení, vzpomeňte si na moje příběhy ze života.

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?