Filmy mladým otevírají oči, říká učitelka a čerstvá držitelka Ceny edukátora roku | Absolvent.cz

Filmy mladým otevírají oči, říká učitelka a čerstvá držitelka Ceny edukátora roku

Jmenuje se Suzanne Cohenová a filmy jsou pro ni užitečným nástrojem při vzdělávání mládeže. Sama už dvě dekády vede filmové projekty pro mladé lidi v Londýně, ve kterých se zaměřuje na problematická a citlivá témata. V jejích dokumentárních filmech se řeší třeba uprchlická krize, duševní zdraví, život se zdravotním postižením nebo sex.

Minulý měsíc získala na předávání cen Into Film Awards ocenění za práci s mladými lidmi. Její filmový kurz je otevřený o letních prázdninách pro studenty ve věku od 13 do 19 let. Je pozoruhodné, že je navíc zdarma a spolupracují na něm dobrovolníci.

„Je velmi osvěžující, když vidíme, jak se spojují lidé z různých prostředí. Někteří se vracejí rok co rok. Otevírá jim to oči,“ komentuje Cohenová svůj kurz.

Víc než jenom film

Na konci kurzu jsou dokumentární filmy promítány v Britském muzeu jako součást filmového festivalu pro mládež. Podle Cohenové jde ale o víc než jenom o film. Zapojení studentů do procesu jim podle ní dává důvěru, díky které mluví o důležitých společenských tématech.

Projekt navíc dává studentům možnost setkat se odborníky a lidmi postiženými problémy, o kterých natáčí.

„Studenti se na tvorbě dokumentu o uprchlické krizi podíleli s velkými emocemi. Během natáčení se seznámili se syrským uprchlíkem a aktivistou,“ říká Cohenová.

Vede taky filmový kurz pro děti s autismem a a Aspergerovým syndromem. A má plány do budoucna. Tohle léto se nechala slyšet, že chce natočit dokument na oslavu 100. výročí volebního práva žen.

Zdroj: Guardian

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.