CO NA SEBE K POHOVORU (1/2): PŘÍPRAVA | Absolvent.cz

CO NA SEBE K POHOVORU (1/2): PŘÍPRAVA

První dojem utváří mnoho ovlivnitelných faktorů, mezi které patří pozdrav, podání ruky, úsměv nebo také zvolené oblečení. Nadarmo se neříká, že šaty dělají člověka a v případě pohovoru to platí dvojnásob. Výběr vhodného outfitu je dozajista nedílnou součástí přípravy na pracovní pohovor a z velké části rozhoduje o výsledku. Pokud ovšem nemáte styling v malíčku, je důležité držet se základních pravidel, které určuje interview dress code. A jak začít?

"Člověk, který přijde na pohovor profesionálně oblečený si podle průzkumů dokáže vyjednat o 10 - 12 procent vyšší plat, než ten, který zevnějšek zanedbal". *                       (Petr Lukeš, prezident Asociace vizážistů a stylistů ČR)

Krok 1. Získejte výhodu

Nejprve načerpejte informace, které se během přijímacího řízení mohou stát výhodou. Již během písemné či telefonické komunikace lze získat důležité poznatky o nadcházející schůzce. Pokud není program schůzky součástí pozvánky, neváhejte se personalisty zeptat. To vás nic nestojí. Na základě těchto dat potom můžete volit kousky ze skříně například podle délky nebo místa setkání.

Krok 2.  Inspirujte se

Myslíte si na pozici bankovního poradce, ale kámošku to táhne do marketingového oddělení reklamní agentury? Věřte, že tentokrát spolu v jednom obchodě nakupovat nebudete. Každý obor vyžaduje jiné oblečení. Naplánujte si procházku kolem potencionálního pracoviště a nechte se inspirovat přímo v centru dění.

Banka

Tady mají kravaťáci žně. Bude se od vás vyžadovat uhlazený look důvěryhodného a schopného "bankéře roku". Vyleštěné boty, upravená kravata a padnoucí oděv jsou tu tedy na místě. Nezáleží na tom, že se ucházíte o administrativní práci v zázemí firmy. Tady se na fleky od kávy nehraje.

Reklama, média, módní a kosmetické odvětví

Uvolněte se, prosím. Barvy, trendy, zajímavé střihy a kombinace tu hrají prim. Je povoleno být více casual. Ale pozor, stále se jedná o pohovor, nikoliv firemní dress code. Právě v tomto oboru je velmi důležité svůj "tuning" patřičně domyslet.

IT

O ajťácích koluje mnoho povídek. Že se chodí do práce flákat? Možná! Pravdou je, že pokud chcete chodit do práce v žabkách, nejdříve je zapotřebí zvládnout přijímací řízení. Jaká je tedy pravděpodobnost, že HR zaujmou mastné vlasy? Být free neznamená, že přijdete na schůzku jako homelesák. I zde platí pravidlo, že pohovor je formální setkání.

3. krok  Základní pravidla (nejen) k pohovorům

  • včasnost - vyjděte z domu dříve a využijte časové rezervy třeba k doladění vizáže. Pozdní příchod jsou mínusové body
  • čistota těla - upravte vlasy a nehty, oholte tvář
  • čistota oblečení - vyprat, vyžehlit, boty naleštit!
  • kouřový zápach - věřte, že personalista nekuřák nebude kamarád
  • parfém - zapomeňte na těžký odér a zvolte nenásilnou vůni nebo nic
  • tichý mobil - buďte profesionální a ztište zvuk telefonu, ať vás nepřekvapí zpráva od mámy

4. krok aneb zpátky na zem

Z různých médií se dočtete mnoho rad, jak se obléct, aby chtěli prostě vás. "Nakupte trendy sáčko a slaďte ho s novými ponožkami". Zavřete ten časopis a podívejte se reálně na průvan ve své skříni a peněžence. Co s tím? Již naši předkové tvrdili, že každý muž by měl vlastnit dobře padnoucí oblek pro všechny příležitosti. Převedeno na něžnější pohlaví, bavíme se o společenských kalhotách nebo tmavém kostýmku. Dokupte si potřebné kousky a investujte do své budoucnosti. Buďte však sami sebou. Každý schopný personalista zaručeně pozná, když nejste ve své kůži. Již na první pohled.

*Citace: Jobs.cz (Jak se obléct na pohovor)

Články ze stejné kategorie