Co dokáže vyléčit závislost na nikotinu, pomáhat neslyšícím nebo předcházet rakovině? Přece české startupy | Absolvent.cz

Co dokáže vyléčit závislost na nikotinu, pomáhat neslyšícím nebo předcházet rakovině? Přece české startupy

Startup, to je nový projekt či podnik, který má inovační nápad a velký potenciál růstu. Některé nápady jsou nejen zajímavé, ale také dokážou pomáhat. Vybrali jsme pro vás tři, které snaží různými způsoby zlepšit lidem život či zdraví.

V Česku startupy rostou jako houby po dešti

Ze studie Startup Report 2017/2018, kterou vypracovalo Keiretsu Forum CEE ve spolupráci s výzkumnou agenturou Perfect Crowd, vyplývá, že startupové prostředí se v Česku velmi rychle rozvíjí. O Startupy je větší zájem investorů, od těch andělských (investor, který poskytuje kapitál na založení podniku výměnou za podíl na zisku) až po kapitálové fondy. Naučily se už také podnikat i v náročnějších oblastech, než je jen vývoj aplikací. Pozitivní příklady lákají další inovátory.

Studie odhaluje také hlavní problémy a trendy Českých startupů. Dvě třetiny z nich vnímají jako hlavní problém nedostatek kvalitních pracovníků. 44 % startupů zakládají lidé ve věku 18 až 29 let. Česká startupová scéna je poměrně mladá – většina jich je mladší tří let. Rizikový kapitál vnímají startupy jako dobře dostupný (77 %), do banky by ale většinou nezamířily. Druhou největší výzvou je úspěšná expanze na zahraniční trhy.

Startupy v Česku letí. Zdroj obrázku

Studie je sondou do českého startupového prostředí jako celku. Zúčastnili se jí jak zakladatelé a vedoucí pracovníci inovativních firem, tak investoři, zástupci korporací a mentoři.

S asistentem v kapse už si nezapálíte

Není těžké přestat kouřit, ale těžké je vydržet nekouřit. S tím vám pomůže jedna aplikace s názvem AdiQuit, kterou aktuálně vyvíjí společnost adiktologa Adama Kulhánka.

Jde o aplikaci, kterou si stáhnete do mobilního telefonu. Ta se pak stane vaším průvodcem při odvykání kouření, kterého budete mít v kapse kdykoli a kdekoli. Bude vám například klást otázky, zda jste si dnes zapálili cigaretu, nebo jestli jste na ni měli chuť, ale překonali ji, a jaké jste při tom měli pocity. K dispozici jsou i rady, jak se zachovat, když budete mít nutkání si zapálit, nebo když vám někdo nabídne cigaretu. Poradí vám, i když nastanou problémy s přibíráním hmotnosti či s abstinenčními příznaky. Podle výzkumů společnosti je úspěšnost odvykání s aplikací až 6x vyšší než bez odborné pomoci.

Projekt se v roce 2018 zúčastnil inkubačního a akceleračního programu Laboratoř Nadace Vodafone, která podporuje projekty, které spojují technologie se sociálními inovacemi, a pomáhají tak určité komunitě zlepšit život.

Neslyšící není slepý, jen prostě neslyší

Společnost DeafTravel byla založena dvěma neslyšícími přáteli. „U památek vám nabídnou živého průvodce, audioprůvodce nebo brožurky či letáky. Když jsme přišli na Pražský hrad my, poskytli nám knihy v Braillově písmu, tedy materiály pro nevidomé. To bylo sice úsměvné, ale zároveň nás to zklamalo,” říká jeden ze zakladatelů společnosti Jan Wirth.

Videa ve znakové řeči a neslyšící se dozví to samé, co slyšící už znají. Zdroj obrázku

A tak vznikl DeafTravel, který si lze představit jako virtuálního průvodce ve znakovém jazyce. Funguje na principu YouTube videí. Přijde-li dnes sluchově postižený na Pražský hrad, jednoduše si na webu přehraje video ve znakové řeči a se dozví všechny informace o památce.

Aktuálně DeafTravel pomáhá neslyšícím poznávat 12 tuzemských památek (mezi nimiž je Karlův most či katedrála sv. Víta) a několik destinací v zahraničí. Videoobsah je tvořen profesionálními tvůrci, brzy se však budou moci zapojit i amatéři.

Dobrý nápad může změnit svět, aspoň trochu

Startup, který doslova pomáhá zachraňovat životy, se jmenuje Glykanostics. Založili ho dva pozoruhodní vědci PhD. Jan Tkac a PhD. Tomáš Bertok, kteří získali mezinárodní uznání za své vědecké práce, prestižní granty a ocenění, jako jsou Vědci roku (Slovensko), Grant Consolidator Evropské rady pro výzkum (ERC), podporu z projektu Akce Marie Skłodowska-Curie – ITN a podporu z Katarského národního výzkumného fondu.

Firma Glykanostics vyvíjí diagnostické sady na brzkou diagnostiku rakoviny prostaty a prsu.

Jedinečný přístup analyzuje změny struktury proteinů. Zdroj obrázku

Posláním glykanostiky je stanovení diagnostiky rakoviny v počátečních fázích. Diagnostika se provádí analýzou glykanu v krvi za pomoci přesných, cenově dostupných a neinvazivních domácích testů. Testy můžou zachránit tisíce lidí a zabránit zbytečné léčbě.

Startup získal třetí místo v soutěži Vodafone Nápad roku 2018.

Chcete si také založit startup? Tak tady máte tipy na oblasti, ve kterých se to vyplatí

Jeden z nejprestižnějších akcelerátorů světa Y Combinator každoročně spolu s dalšími partnery vytváří list Request for Startups (RFS). Jde o koncepty, které podle nich budou v následujících dekádách důležité.

Letos tento seznam aktualizovali o tyto oblasti:

  • Kamenné obchody 2.0

- využití maloobchodních prostor pro zákazníky

  • Technologie odstraňující uhlík

- technologie zaměřené na odstraňování uhlíku z atmosféry

  • Buněčné zemědělství a čisté maso

- využití produkování masa z buněk

  • Čistější komodity

- výzkum a výroba ekologicky čistších konzumních produktů

  • Zlepšování paměti

- technologie, které zlepší lidskou paměť díky technologiím

  • Dlouhověkost a stárnutí

- pomoct lidem žít zdravěji a déle

  • Ochrana proti fake videím

- technologie pro identifikaci fake videí

  • Podpora tvůrců

- vytvořit platformy víc přátelštější k tvůrcům, pomáhat jim získávat financování a zabraňující pirátství.

  • Hlasové aplikace

- vytváření produktů zapojující a uchovávající uživatele

Zdroj informací

Vyberte si tu svou a neváhejte a jděte do toho.

Články ze stejné kategorie