Chci vyšší plat, ale nevím, jak si o něj říct | Absolvent.cz

Chci vyšší plat, ale nevím, jak si o něj říct

Vaše práce vás baví a do jiné firmy přecházet nechcete. Už proto, že by vám chyběli kolegové, se kterými tvoříte skvělou partu. Peníze by ale rozhodně mohly být lepší. Šéf vám však zvýšení platu sám od sebe stále nenabízí, a tak musíte vzít otěže do svých rukou. Jak na to?

Máte zkušenosti, výsledky i velké pracovní nasazení. Často zůstáváte v kanceláři přesčas a vaši spolupracovníci dobře vědí, že se na vás můžou spolehnout nebo požádat o radu. Už dávno z vás není vyjukaný junior, který do firmy nastoupil ještě při škole. Tak proč tomu neodpovídá také vaše finanční ohodnocení?

Nečekejte na zázrak. Sám od sebe vám sotva někdo přidá.

Pokud chcete zvýšit plat, musíte si o to říct sami. Buďte proaktivní. Zahoďte strach a jděte do toho. Předem si ale rozmyslete, co je vlastně vaším cílem.

Sesumírujte důvody

„Chci vyšší plat, protože…“ Sepište si na papír konkrétní argumenty, které jsou podle vás důvodem ke slušnějšímu finančnímu ohodnocení, než je vaše stávající. Vyhrála firma důležitý tendr z velké části díky vašemu nápadu? Kolegové začali používat šikovný pracovní nástroj šetřící čas, který jste jim poradil právě vy? Vyšší roční obrat společnosti je dílem i vaší zásluhou?

Skromnost nechte stranou a připravte pro svého šéfa přehled všech svých dosavadních úspěchů ve firmě. Nezapomeňte také zdůraznit vaši snahu o sebevzdělávání, které překračuje stanovené pracovní povinnosti. Klidně si sepište také seznam svých kladných stránek, které by vám v cestě za úspěšnou kariérou mohly pomoci.

Mějte jasnou, ale reálnou představu

Vedle argumentů byste měli mít předem rozmyšlenou také konkrétní částku či procento, o které svůj plat chcete zvýšit. Stůjte ale nohama na zemi a na dvojnásobné navýšení ani nepomýšlejte. Zároveň si ale stanovte minimální částku, pod kterou nepůjdete.

S hlavou vztyčenou

Při rozhovoru se šéfem mluvte jasně, věcně a vystupujte dostatečně sebevědomě. Udržujte oční kontakt a rozhovor veďte v optimistické rovině. Nedávejte nadřízenému žádná ultimáta typu „Jestli mi nepřidáte, odejdu.“ Naopak se snažte vyzdvihnout pozitivní stránky firmy, které podle vás stojí v dalším pokračování v ní. Dáte tak vedení navíc skvělý feedback.

Připravte si alternativu

Ačkoliv vaše argumenty mohou být nezpochybnitelné a vaše požadovaná výše platu více než férová, počítejte i s možností, že k navýšení nedojde. Zkrátka už to budget na daný rok nemusí dovolit.

V tom případě zvažte, co jiného by pro vás bylo adekvátní motivací v rámci dalšího setrvání ve firmě. Zaměstnavatel vám jistě vyjde vstříc s různými benefity. Co třeba častější možnost homeofficu? Delší neplacené volno? Účast na vzdělávacích kurzech a školeních?

Tak a teď už vám nic nebrání v tom zaťukat na dveře šéfovy kanceláře. Držíme palce!

Články ze stejné kategorie