Chci si vydělávat jako freelancer. Co všechno musím umět? | Absolvent.cz

Chci si vydělávat jako freelancer. Co všechno musím umět?

Přemýšlíte, že si své peníze budete vydělávat jako freelancer – nezávislý specialista? Láká vás svoboda rozhodování a možnost rozvrhnout si svůj čas na práci podle toho, jak to vyhovuje vám? Tak hurá do toho.

Co všechno je k tomu potřeba?

Především vám nesmí chybět odborné dovednosti, odvaha, elán a ochota neustále se vzdělávat a učit se novým věcem. Zkrátka umět dělat velmi dobře to, čím se chcete živit. Na volné noze je vaší největší vizitkou kvalitně odvedená práce. Co radí do začátku zkušený marketingový specialista a poradce, Karel Theodor Borovička?

Zásadní je získat první referenci a mít co ukázat. Kašlete na vizitky, nabídky klidně posílejte e-mailem. Jděte mezi lidi, mně třeba pomohly obchodní snídaně - jsou už v každém okresním městě. Zásadní je fakturovat - pokud jedete na hodiny, tak používat měřák času (já mám Toggl), správně fakturovat (já využívám Fakturoid, připraví mi i daňové přiznání). Nechte si potvrdit objednávku, zaplatit zálohu a bez toho ani nezačínejte pracovat. Berte klienty, se kterými si sednete. Nabízejte specializaci - jednu jedinou, a pak k tomu klidně něco nabalte. A hlavně dělejte, co vás baví, o tom je volná noha.“

 Trošku jinak to vidí, Michael Petrus, ilustrátor a kreativní mentor:

„Vždycky jsem viděl dobrý web jako solidní základ a vaši vizitku toho, čím můžete svým klientům pomoci. Berte si zálohy na svou práci! Buďte odborníkem a konzultantem svého oboru. Naučte se zpracovat si správně kvalitní zadání zakázky, protože se klient ne vždy ve vašem oboru vyzná. Předejdete tak neustálým předělávkám, a tím pádem zbytečnému natahování vaší práce.  Vaši klienti budou nejvíce oceňovat svižnou a kvalitní komunikaci a především 100% spolehlivost bez výmluv, protože to dnes obrovskému množství lidí chybí. Naučte se udržovat dobré obchodní a na lidském základu postavené vztahy.“

Co dál?

Nepodceňte cenotvorbu

Pro úspěšné a fungující podnikání je nutná znalost základních ekonomických pravidel. Musíte si umět správně svoji práci nacenit. Vědět, co se musí do konečné ceny promítnout, stanovit si, co je v ceně zakalkulováno a co už je nad rámec poskytovaných služeb.

Ovládněte své finance

V podnikání vám nikdo nezajistí stálý a stabilní příjem. Jednou se může dařit, podruhé můžete na vlastní kůži pocítit propad. I s těmito výkyvy je důležité umět pracovat. Vaši finanční stabilitu mohou ohrozit neplatiči. I tyto rizika můžete snížit. Jen musíte vědět, jak.

Vyjednávejte

Zakázky se musíte naučit získávat a hlavně úspěšně dokončovat. Není nic horšího, než když dostanete lukrativní zakázku a selžete jen proto, že jste kývli na šibeniční termín, který nemáte šanci stihnout. Nebo že při každém problému vylítnete jak čertík z krabičky a není s vámi žádná řeč. Umění vyjednávat je schopnost, bez které se v podnikání neobejdete.

Naučte se základy marketingu

Jak propagovat svou práci, získávat více klientů? Bez zvládnutého marketingu neuspějete. Protože podnikáte sami za sebe, je pro vás nejdůležitější vaše dobré jméno. Když něco pokazíte, potáhne se to s vámi roky. Vyšperkovat webové stránky, psát blog, ovládnout sociální sítě, věnovat se podnikatelskému poslání – to vše vám pomůže.

Pracujte efektivně

Práci si dobře zorganizujte. Plánujte si věci dopředu, soustřeďte se na jednu věc, nenechte se vyrušovat od soustředěné a hluboké práce. Pracovat od nevidím do nevidím nejde věčně. Stejně jako práce je důležitý i osobní život. Ideální je, když jsou obě strany v rovnováze. Efektivní práce vám tuto rovnováhu zajistí.

Buďte součástí komunity

Budujte osobní kontakty, setkávejte se s odborníky z vašeho oboru, diskutujte na facebookových skupinách, buďte aktivní v coworkovém centru. Bude vás více “vidět“, nabídky ke spolupráci se jen pohrnou, stejně tak pozvánky na přínosná školení či jiné zajímavé akce.  Dostanete upozornění na neplatiče či jinak problémové zákazníky. I když pracujete z domu, být týmovým hráčem se vyplatí.

Přečtěte si knížky

Teď už víte, co všechno se budete muset naučit. Podrobně vás se všemi dovednostmi seznámí ve své knize Robert Vlach. Jmenuje se Na volné noze – Podnikejte jako profesionál. Knihu vydalo letos nakladatelství Jan Melvil Publishing. Najdete v ní všechny důležité informace, které vám při rozjezdu  pomohou. Za zahraničních zdrojů je cenná kniha Freelancer’s Bible od Sáry Horowitz. Přestože kniha popisuje freelancering v Americe, některé rady jsou aplikovatelné i u nás. 

Články ze stejné kategorie