AKTUÁLNĚ SE VĚNUJI NASAZOVÁNÍ INSTALAČNÍCH BALÍČKŮ PROSTŘEDNICTVÍM AZURE DEVOPS V DWH VZP ČR | Absolvent.cz

AKTUÁLNĚ SE VĚNUJI NASAZOVÁNÍ INSTALAČNÍCH BALÍČKŮ PROSTŘEDNICTVÍM AZURE DEVOPS V DWH VZP ČR

Všeobecná zdravotní pojišťovna má několik milionů klientů, a v dnešním digitálním věku tedy i obrovské množství dat, které je třeba analyzovat a zpracovávat. K tomu slouží tzv. Data Warehouse (DWH). Jan Vencel nám popsal svou cestu do týmu DWH v IT VZP a přiblížil nám, jaká je jeho role ve světě Business Intelligence

V jakém oddělení ve VZP působíte? A co je náplní Vaší pracovní pozice?

Pracuji v týmu DWH jako vývojář; náš tým je součástí Úseku informačních a komunikačních technologií, který spravuje a podporuje jeden z nevětších IS v ČR, zde nás je kolem 240. Mezi mé každodenní aktivity patří především programování v jazyku C#. V jeho vývojovém prostředí analyzuji, upravuji nebo rovnou vytvářím programy komunikující s různými databázemi naší firmy.

Na jakých projektech právě pracujete? Vypíchl byste některý z nich?

Několik posledních měsíců pracuji na projektu automatického nasazování instalačních balíčků na servery VZP pomocí platformy DevOps Azure. Doposud se toto nasazování provádělo ručně, což bylo náchylné na chyby. Nová technologie dovoluje jednoduše stáhnout balíček zdrojových kódů z cloudu, které je možné okamžitě přenést a instalovat na naše servery. Administrátor má poté na starosti kontrolu správnosti instalace a případné ruční doinstalování neprovedených aktualizací. Díky tomu je nasazení upgradů jednodušší a lépe kontrolovatelné.

“Rozhodoval jsem se, zda se naplno věnovat informačním technologiím nebo sportu. IT nakonec vyhrálo.”


Jak náročné pro Vás bylo začlenit se do prostředí a týmu ve VZP?

Já měl zaměstnavatele vyhlídnutého už v posledních dvou letech studia, a to díky kontaktům člena rodiny, který je též jeho zaměstnancem. Přechod z vysoké školy do práce pro mě byl vcelku jednoduchý. Svou diplomovou práci jsem totiž vypracoval v programovacím jazyce, který se v DWH VZP používá nejvíce. Do programování tohoto svého projektu jsem se při studiu ve škole ponořil naplno, a to bylo asi tou nejlepší možnou přípravou na mou nynější práci.
Po zapracování ve VZP, zhruba po půl roce se postupně přidávaly další projekty, včetně samotné automatické instalace upgradů, na které pracuji teď. Adaptaci v práci mi i hodně pomohl fakt, že komunikace ve VZP je velmi osobní a přátelská, a to jak ze strany kolegů, tak i nadřízeného.

Na jaké téma byla vaše diplomová práce?

Vytvořil jsem program pro správu databáze plaveckého oddílu, ve kterém sám působím. Takže databáze mě chytly opravdu brzy.

Jakou vysokou školu máte vystudovanou?

Bakalářské studium jsem absolvoval na Fakultě informačních technologií na VUT (Vysoké učení technické v Brně, pozn. redakce), ze které jsem následně přestoupil na Fakultu podnikatelskou, kde jsem se věnoval Informačnímu managementu. Skvěle jsem si tak rozšířil obzory v rámci IT, ale i managementu.

Proč jste se rozhodl spojit svou kariérní cestu s VZP?

Před mým nástupem jsem VZP znal primárně díky pozitivním ohlasům z řad mých nejbližších, kteří v pojišťovně již dlouho pracují. Věděl jsem tedy, že vnitřní fungování a nastavení celé společnosti mi bude vyhovovat a rozhodl jsem se reagovat na inzerát. Už při pohovoru bylo jasné, že Data warehouse ve VZP je velkou výzvou a být u takového projektu coby absolvent, pro mě bylo a stále je velmi motivující.

A jak zpětně hodnotíte své rozhodnutí?

Jsem za něj opravdu rád. Velmi si cením toho, že mohu pracovat na pobočce v Blansku. VZP mi v místě výkonu práce vyšla maximálně vstříc. Naše oddělení je navíc založené na týmovém duchu, a to se intenzivně promítá do našeho každodenního fungování. Pracujeme navíc s opravdu obrovským množstvím dat na super technologiích.  Práce je díky tomu místem, kam se těším.

Bavilo vás IT už na střední škole?

Se světem IT jsem přicházel do kontaktu už od mládí díky tátovi, který je také ajťák. Měl jsem tak možnost vidět jeho kancelář, ale hlavně jsem mohl nakouknout do práce IT nadšenců. Od malička jsem tedy věděl jsem, co taková práce obnáší.
Na gymnáziu jsem se rozhodoval, zda se naplno věnovat spíše sportovní kariéře nebo světu informačních technologií. IT nakonec vyhrálo a sport se pro mě stal volnočasovou aktivitou.

Ing. JAN VENCEL (28)
Vystudoval Informační technologie a informační management na VUT, po jejímž absolvování v roce 2019 nastoupil do VZP. Jeho zatím nejvýznamnějším projektem je vývoj automatického nasazování instalačních balíčků na servery VZP pomocí platformy DevOps Azure. Programování je jeho koníčkem a zároveň prací. Závodně se věnuje plavání.

Články ze stejné kategorie